Şap Hastalığıyla Mücadele Eylem Planı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, şap hastalığıyla mücadele kapsamında yeni eylem planı hazırladı. Bakanlık ilk etapta, Trakya'dan sonra Marmara ve Ege bölgesini de şap hastalığından ari hale getirecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, eylem planıyla 2023 yılına kadar tüm bölgelerin şaptan ari hale getirilmesi hedefleniyor.

Bakanlık, çiftlik hayvanlarının şap hastalığı ile mücadele eylem planının uygulamaya girmesinin ardından paydaşları bilgilendirmek amacıyla Balıkesir'de bir toplantı düzenledi.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol'un başkanlık ettiği toplantıya; bakanlık yetkilileri, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Marmara ve Trakya Bölge İl Damızlık Yetiştiricileri Birliği temsilcileri, bölgelerin Veteriner Hekimler Odaları temsilcileri katıldı.

Türkiye'de şap hastalığının, sığır yetiştiriciliğinde önemli ekonomik kayıplara neden olduğu belirtilen toplantıda, bu konudaki tedbir ve uygulamalar hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Toplantıda, hastalıkla mücadelede başarı sağlanabilmesi için sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşların yürütülen çalışmalara katkı sağlamaları istendi.

Bakanlığın hazırladığı yeni eylem planına göre, 2018 yılında Trakya bölgesi "aşısız hastalıktan ari bölge" statüsüne, Ege ve Marmara bölgesi ise "aşılı hastalıktan ari bölge" statüsüne kavuşacak. Anadolu'nun diğer bölgelerinin de 2023 yılına kadar "aşılı ari" statüsüne kavuşturulması hedefleniyor.

Eylem planı kapsamında, Trakya'da mevcut sığır cinsi hayvanlar yüksek bağışıklık gücüne sahip aşı ile yılda 2 kez aşılanacak. Ege ve Marmara bölgelerinde ise sığır cinsi hayvanlar 6 ay ara ile aşılanacak, bunun yanı sıra ilk defa aşılanan hayvanlar ise bir ay sonra yeniden aşılanacak.

Kaynak: AA