Somali'de Barış Ortamının Korunması Çalışmaları

Etiyopya ve Cibuti, Somali'de barış ortamını korumak için işbirliğini artırma kararı aldı.

Etiyopya devlet televizyonunda yer alan habere göre, Etiyopya ve Cibuti savunma bakanları başkent Addis Ababa'da bir araya geldi.
Haberde, iki ülke savunma bakanlarının, toplantının ardından yaptıkları açıklamalara yer verildi.

Etiyopya Savunma Bakanı Siraj Fegessa, Cibuti ile savunma ve güvenlik alanlarında işbirliğini geliştirmek için çaba gösterdiklerini ifade ederek, iki ülke orduları arasında, Somali'de barış ortamının korunması için koordineli çalışma olması gerektiğini vurguladı.
Fegessa, ülkeler arasındaki işbirliğinin, Somali'ye olumlu yansımaları olacağına işaret etti. Somali'de Eş-Şebab Hareketi'ne karşı mücadelede Cibuti ile ortak hareket ettiklerini belirten Fegessa, bu örgütü ülke topraklarından çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Cibuti Savunma Bakanı Hasan Derar da gerek Somali gerek kendi ülkelerinin menfaati açısından, iki ülke arasında kalkınma, savunma ve güvenlik alanlarında işbirliğinin sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Somali'de, Uganda, Etiyopya, Kenya, Cibuti başta olmak üzere çok sayıda Afrika ülkesinden yaklaşık 22 bin asker Afrika Birliği Barış Gücü'ne (AMISOM) bağlı olarak görev yapıyor.
Somali, Cumhurbaşkanı Muhammed Siyad Berri'nin 1991 yılında devrilmesinin ardından başlayan iç savaşta uluslararası toplumun desteğini alarak mücadele ediyor.
Kaynak: AA