Gemlik Körfezi'nin Temizliğinde 'Deniz Süpürge Tekneleri' Dönemi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan "Ahtapot 4" ve "Ahtapot 7" adlı deniz süpürge tekneleri, Gemlik Körfezi'nde deniz yüzeyindeki katı atıkların temizlenmesi için törenle hizmete alındı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mudanya İskelesi'ndeki törende, Bursa sahillerine ve denizine hizmet edecek güzel bir hizmet ve projenin başlangıcını yaptıklarını bildirdi.
Bursa'nın, yaklaşık 88 kilometre boyunda sahile sahip bir il olduğunu belirten Altepe, şöyle konuştu:
"Daha önce el yordamıyla yapılan deniz temizliği artık deniz süpürge teknelerimizle yapılacak. Gemlik Körfezi'nin daima temiz tutulması, Mudanya ve Gemlik sahillerinin devamlı taranması bu teknelerimizle yapılacak. Bu tekneler, deniz temizliğinin yanı sıra ahtapot tipi atık toplama işlerini gerçekleştirecek, acil müdahale teknesi olarak kullanılacak, sıvı ve katı atık toplama kabiliyetleriyle öne çıkan gemilerimizdir. Araçlar gerektiğinde denetleme ve olası yangınlara müdahale yeteneğine de sahiptir. Özellikle açık pozisyondayken yaklaşık 2 mil süratle su yüzeyindeki her türlü atığı toplayabilecekler. Teknelerin baş tarafına monte edilen pervanelerin vakum etkisi, deniz yüzeyindeki katı atıkları toplarken çöp toplama kepçesiyle toplanan atıklar kolaylıkla boşaltılabilecek. Teknelerde, petrol sızıntılarına müdahale ekipmanı ve yangın söndürme sistemi bulunmaktadır. Bir su seti, bir yangın pompası ve katı yakıt tankıyla donatılmıştır. Aracımızın boyu yaklaşık 11 metre, eni 2,5 metre, su içindeki derinlikleri ise 1,80 metre olup 6 metreküp katı yakıt tankı, 8 metreküp su tankına sahiptir."
Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk de Altepe'ye teşekkür etti.
Daha sonra Altepe, teknelerden birini kullanarak ilk temizlik çalışmasını gerçekleştirdi.
Törene, Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği (BURULAŞ) Genel Müdürü Levent Fidansoy, AK Parti Mudanya Belediye Başkan adayı Arif Bayrak, AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Paşabey Arslan ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA