Gazeteci Zentürk, Çomü'de Konferans Verdi

Gazeteci Ardan Zentürk, LJanakkale Onsekiz Mart ǜniversitesi'nde (LJOMǜ) konferans verdi.

Zentürk, LJOMǜ SağŸlık Yüksekokulu Safiye Hüseyin Elbi Konferans Salonu'nda, "Televizyon HaberciliğŸinin Dünü ve Bugünü" konulu konferansta yaptığŸı konuşŸmada, her kuşŸağŸın kendi teknolojik zemini içinde yaşŸadığŸını ve hareket ettiğŸini dile getirdi ve mesleğŸe nasıl başŸladığŸını anlattı.
Gazetelerin baskısı için kurşŸun kalıpların kullanıldığŸı matbaalarda çalışŸırken kurşŸundan zehirlenmemek için her saat başŸı ayran ya da süt içmek zorunda olduklarını, otuz sene önce belge geçerle bir sayfalık haberi 3 dakikada geçmenin heyecanını yaşŸadıklarını ifade eden Zentürk, şŸimdilerde ise fotoğŸrafların saniyelerle servis edildiğŸi söyledi.

Zentürk, özel sektörün televizyon kanalı kurmak için girişŸimlere başŸlamasıyla televizyon haberciliğŸinin de gelişŸtiğŸine işŸaret ederek, şŸunları söyledi:
"1963'teki ABD BaşŸkanı John F. Kennedy suikastiyle ABD televizyonları ellerindeki görüntüyü kamuoyuna anında aktaracak sistemlerinin olmadığŸını fark etti. Televizyonun stüdyodan ibaret olmadığŸının farkına varıldığŸı o dönemde, pratik kameralara ve ekipmanlara ihtiyaç duyuldu. Türkiye'de ise 1993'teki UğŸur Mumcu suikasti sonrası yapılan özel televizyon yayıncılığŸıyla insanlar ilk defa devlet haberciliğŸinin dışŸında, özgür, bağŸımsız ve olayların perde arkasını araşŸtıran bir televizyon haberciliğŸi olduğŸunu gördü. 1974'teki Kıbrıs BarışŸ Harekatı esnasında TRT Genel Müdürü olan İsmail Cem'in, yorum yasağŸını kaldırmasıyla muhabirler, savaşŸın gelişŸimine göre kamuoyunu bilgilendirmek için Ankara'ya danışŸmadan ekran önünde yorum yapma yeteneğŸi kazanmışŸ oldu."
Konferansın sonunda katılanların sorularını yanıtlayan Zentürk'e, Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner tarafından teşŸekkür plaketi verildi.

 
Kaynak: AA