Vali Türker Aşure Dağıtım Törenine Katıldı

Antalya Valisi Muammer Türker, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürü Recep Kaymakcan ile KYK'nın aşure dağıtım törenine katıldı.

Akdeniz Öğrenci Yurdu Sosyal Tesislerinde 5'incisi düzenlenen aşure dağıtım törenine Vali Türker'in yanı sıra Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Konyaaltı Kaymakamı İbrahim Keklik, Kepez Kaymakamı Savaş Tuncer, ve EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay da katıldı.

Muharrem ayının hicri yılbaşı olmasının yanında, Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in beraberindeki 70 yakını ile Kerbala'da şehit edilmesinin yıldönümü olduğunu ifade eden Vali Türker, "Bugün bölgemizde Müslümanlar arasında yaşanan ayrılıklara baktığımızda, o olaylardan ders almadığımız görülüyor. Müslüman Müslüman'ı katletmeye, aradan geçen 15 asırdan bu yana devam ediyor. İnşallah buradan ders çıkarırız. İnşallah yeni Kerbela'lar yaşamayız" dedi.

Türker, tarihçilerin aşurenin ilk çıkışını Hz. Nuh'un gemisinde kalan son nevale ile yaptığı yemek olarak tarif ettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Biz aşureyi Anadolu topraklarında bir birliktelik, bir beraberlik, bir hoşgörü vesilesi kılmışız. Konu komşu Müslim, gayri Müslim demeden, Alevi, Sünni demeden, herhangi bir ayrıma tabi tutmadan herkes birbirine ikram eder hale gelmiş. Anadolu'nun kadim kültüründe din ayrımı, mezhep ayrımı siyasi görüş, ideoloji farkı böyle birşeyin anlamsızlaştığı müstesna günlerden biridir aşure günü. Bugünler, Anadolu'nun her tarafında, dünyanın Müslümanların yaşadığı bölgelerinde aşurenin ikram edildiği, dostluğun, kardeşliğin, komşuluğun ve diğer güzel değerlerin yaşatıldığı günler. Anadolu insanı aşureyi bir ritüel haline getirmiş bir bayram haline dönüştürmüştür."
Törende İl Müftüsü Osman Artan'un dua okumasının ardından Vali Türker ve diğer protokol üyeleri aşure dağıttı.

Kaynak: AA