İstanbul Boğazı'nda tekne faciası

İstanbul Boğazı'nda kaçak göçmenleri taşıyan tekne battı. 20 kişinin cesedine ulaşıldı, 6 kişi de kurtarıldı. 7-8 kişilik tekneye 40 kişi binen kaçakların, çocuklara yetişkin can yelekleri giydirdiği ortaya çıktı. Kurtarma çalışmalarına katılan bir balıkçı ise “Büyük bir ihtimalle gemi çarptı” dedi.

İstanbul Boğazı'nda tekne faciası
İstanbul Boğazı’nda bu sabah saatlerinde tekne faciası yaşandı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sabaha karşı Riva açıklarında bir teknenin battığı yönünde ihbar geldi. İhbar üzerine bölgeye giden ekipler, herhangi bir bulguya rastlamadı.

Bir süre sonra Rumeli Feneri'nin 2.5-3 mil açıklarında 2 bir teknenin battığı ve denizde kurtarılmayı bekleyen kişilerin olduğu bilgisi üzerine ekipler yeniden botlarla söz konusu bölgeye intikal etti.

Burada yarı batık halde bir teknenin bulunduğunu tespit eden ekipler, kurtarma çalışmalarına başladı.

KADIN VE ÇOCUKLAR DA VAR

Şu ana kadar 20 cesede ulaşılırken, 6 kişi de sağ olarak kurtarıldı. Suda kaybolan yaklaşık 14 kişi ise halen aranıyor.

Teknede kadın ve çocukların aralarında olduğu yaklaşık 40 kaçak göçmenin bulunduğu bildirildi.

‘ÇOCUKLARA YETİŞKİN CAN YELEĞİ’
Kurtarma çalışmalarına katılan balıkçı Emre Can Kolcu, kazayla ilgili konuştu.

Sahil Güvenlik tarafından sabah saat 08.20'de anons yapıldığını belirten Kolcu, “Yardımcı olmak için çıktık. Suyun üzerinde cesetler gördük. Hepsinin üzerinde can yelekleri vardı. Belli ki boğularak ölmemişler. Denizde çantalar, ayakkabılar, montlar, boş can yelekleri vardı. Büyük ihtimalle yetişkin can yeleklerini çocuklara giydirdiler. Çocuklar yeleklerden çıkıp, denizin dibine battılar. Yetişkinlerin üzerinde can yelekleri çıkmamıştı” dedi.

Teknenin yaklaşık 12 metre boyunda olduğunu ifade eden Kolcu, “Bu bir gezi teknesi, balıkçı teknesi değil. 7-8 kişilik bir tekne, 40 kişi alacak kapasite değil. Gezi, tur yapılabilecek bir tekne. Yaşam mahalli, ambar ve makine dairesine her tarafına sıkıştırmışlar” dedi.

‘BÜYÜK BİR İHTİMALLE GEMİ ÇARPTI’

Hava şartları ve göçmenlerin durumuna dikkat çeken balıkçı Kolcu, şöyle konuştu:

“Su depoları teknenin baş tarafını havada tutmuş ama tekne genel olarak batmış. Üst kamarası kırılmış. Gemi trafiğinde battığı için gemi bindirdiğini düşünüyoruz. Tekneyi kıracak, harap edecek bir hava yok. Büyük bir ihtimalle gemi çarptı. Ölenler de donarak ölmüşler."

7 BİN EURO'YA ANLAŞMIŞLAR

Kaçak göçmenlerin İstanbul'dan Romanya'ya gitmek üzere üzere tekneye bindiği ve 7 bin Euro'ya anlaştıkları belirtildi.

Kaçak göçmenlerin Afgan ve Türkmen uyruklu oldukları öğrenildi.

DAVUTOĞLU: ARAŞTIRACAĞIZ
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, kazanın yürekleri dağladığını belirterek, "Biliyorsunuz İtalya'da benzer olaylar yakın zamanda yaşanmıştı. Birçok ülkede ciddi sıkıntılar bu anlamda söz konusu olabiliyor. Bütün araştırmaları yapacağız. Kurtarma faaliyetleri sürüyor. İnşallah daha fazla kayba şahit olmayız" şeklinde konuştu.

HELİKOPTER DE DESTEK VERİYOR

Kurtarma çalışmalarına Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı’na ait 7 sahil güvenlik botu, 1 helikopter ve 1 dalış timi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı 2 bot katılıyor.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kazayla ilgili soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında, olay yeri inceleme ve otopsi işlemleri için İstanbul Cumhuriyet Savcıları Metin Kantar ve İsmail Göktürk görevlendirildi.