'Yeni Oyuncularla Katılım Bankalarının Sektördeki Payı Yüzde 10'a Çıkacak'

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, sektöre yeni oyuncuların girmesiyle sermaye tabanının ve katılım bankacılığının sektörden alacağı payın büyüyeceğini belirterek, "Katılım bankacılığının tüm bankacılık sektöründeki aktif payının ilk olarak yüzde 10'a ve sonrasında da yüzde 15'e çıkmasını hedefliyoruz" dedi.

AA muhabirine katılım bankacılığının 2014 yılı performansını ve sektöre yeni girecek oyuncuların katılım bankacılığına katkılarını değerlendiren Akyüz, kamunun katılım bankacılığına girmesinin sektörün büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Ziraat Bankası'nın 2015'te katılım bankacılığına başlayacak olmasını olumlu karşıladıklarını dile getiren Akyüz, pazarda oyuncu sayısının artmasının pazarı büyüteceğini, özellikle faizsiz finansman açısından sektöre dahil olmayan imkanların sektöre biraz daha fazla akacağını, özelde katılım bankacılığı, genelde bankacılık sektörüne olumlu yansıması olacağını anlattı.
Bankacılığın gelişmesinin sermaye tabanının büyüklüğüyle ilişkili olduğunu aktaran Akyüz, sektöre yeni oyuncuların girmesiyle sermaye tabanın büyüyeceğini ve katılım bankacılığının sektörden alacağı payın da büyüyeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Katılım bankacılığının aktif toplamının 2014 Eylül itibarıyla bankacılık sektörünün yüzde 5,3'üne karşılık geldiğini söyleyen Akyüz, "Katılım bankacılığının tüm bankacılık sektöründeki aktif payının ilk olarak yüzde 10'a ve sonrasında da yüzde 15'e çıkabileceğini tahmin ediyoruz. '2023 Vizyonu' doğrultusunda katılım bankacılığının payını yüzde 15'e taşımayı hedefliyoruz" dedi.

Osman Akyüz, belirledikleri hedefe ulaşabilmenin, Türkiye için belirlenen makro hedeflerin yakalanıp yakalanamayacağıyla da doğrudan bağlantılı olduğunu kaydetti.

Sektöre kamu bankalarının girmesini olumlu karşıladıklarını, yeni oyuncuların sektöre ilave katkı sağlayacağını vurgulayan Akyüz, "Bizim ulaşamadığımız müşteri kesimlerine ulaşabileceklerini hesaplıyoruz. Sinerji meydana geleceğine inanıyoruz" dedi.

Katılım bankalarının 2014 Ocak-Eylül performansını ve 2015 yılı hedeflerini de paylaşan Akyüz, şöyle konuştu:
"Dokuz aylık süreçte bankalarımız büyümeye ve şube açmaya devam etti. Bir üyemizin özel durumu nedeniyle toplam net karımız düşük gözüküyor ama banka bazında değerlendirildiğinde bankacılık karları normal seyrediyor. Eski yıllardaki seyri ne ise onu devam ettiriyor. Bir üyemizin özel durumunu genel durumun için sokup değerlendirmek de doğru değil. Son çeyrekte ve 2015 yılında bankacılık faaliyetlerinde olumsuz herhangi bir durumun olacağını düşünmüyoruz. Karlılığımızı sürdürmeye devam edeceğiz ve uluslararası finansman temininde de sorun yaşanmayacak."

- Karda yüzde 39,9 gerileme

Katılım bankalarının 2014 Ocak-Eylül döneminde konsolide olmayan net dönem karları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 39,9 azaldı. Bankaların 2013 yılı Ocak-Eylül döneminde 786 milyon 37 bin liralık konsolide olmayan dönem net karları, bu yılın aynı döneminde 472 milyon 680 lirada kaldı.
Konsolide olmayan veriler dikkate alındığında yılın 9 ayında en fazla net dönem karı elde eden banka 284,4 milyon lira ile Kuveyt Türk oldu. Bunu 254,8 milyon lirayla Türkiye Finans Katılım Bankası ve 183 milyon lira ile Albaraka Türk izledi.
Albaraka Türk, sözü edilen dönemlerde yüzde 20,7 ile net dönem karını en fazla artıran banka oldu, bu bankayı yüzde 20,22 ile Kuveyt Türk ve yüzde 7,6 ile Türkiye Finans takip etti.
Aynı dönemde dönem net zararı açıklayan tek banka Asya Katılım Bankası (Bank Asya) olurken, geçen yılın 9 ayında 160,9 milyon lira kar elde eden Bank Asya, bu yılın aynı döneminde 255,1 milyon lira zarar açıkladı.


- Katılım bankaları Bank Asya hariç karını yüzde 15,5 artırdı

Bu yılın 3. çeyrek konsolide olmayan verileri incelendiğinde katılım bankaları 2013 yılı 3. çeyreğinde toplam 289,8 milyon lira kar elde ederken, bu yılın aynı çeyreğinde 42,6 milyon lira zarar etti.
2014 yılı 3. çeyrek finansal sonuçlarına göre dönem net karı en fazla olan banka 109 milyon lira ile Kuveyt Türk oldu. Bu bankayı 84,2 milyon lira ile Türkiye Finans ve 65,2 milyon lira ile Albaraka Türk izledi.
Bu yıl ile geçen yılın 3. çeyrekleri karşılaştırıldığında ise dönem net karını en fazla yüzde 26,3 ile Albaraka Türk artırdı. Albaraka Türk'ü yüzde 19,9 artışla Kuveyt Türk izlerken, Türkiye Finans'ın karı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,9 azaldı.
Bu yılın üçüncü çeyreğinde zarar eden tek banka 300 milyon 955 bin TL ile Bank Asya oldu. Bank Asya hariç katılım bankalarının 3. çeyrek ve ocak-eylül dönemine ilişkin dönem karlılığı geçen yılın aynı dönemleriyle karşılaştırıldığında sırasıyla yüzde 15,5 ve yüzde 12,7 arttı.
Kaynak: AA