Daha Temiz Bir Çevre İçin İşbirliği
Büyükşehir sınırlarının il sınırına dönüşmesinin ardından Entegre Katı Atık Yönetim Planı hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir atık yönetimi için bütün belediyelerin çevre birimleri ile koordinasyonu sağlayacak çalışmalara hız verdi.
Bursa’yı geleceğe taşıyacak alt ve üst yapı projelerini bir bir hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, sınırların il sınırı olmasının ardından özellikle çevre gibi hayati önem taşıyan konuları 17 ilçeyi de bir bütün olarak değerlendirip ele alıyor. Atıklar, hava kirliliği, su ve toprak kirliliği, iklim değişiklikleri gibi çevresel kirlilikler ülkelerin iç meselesi olmanın ötesinde küresel bir sorun olarak ele alınırken, Bursa’da da sürdürülebilir bir katı atık yönetiminin sağlanması için çalışmalara hız verildi.
Bütün şehir bakış açısıyla katı atıkların entegre bir anlayış çerçevesinde yönetimi amacıyla; vahşi depolama alanlarının rehabilitasyonu, katı atıkların bertaraf tesislerine taşınmasını kolaylaştırıcı aktarma istasyonlarının yapılması, atık azaltılmasının teşvik edilmesi ve çevre eğitimlerinin il genelinde yaygınlaştırılması gibi çalışmalar devam ederken, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından 17 ilçe belediyesi ve çevre ile ilgili faaliyet gösteren kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması amacıyla bir toplantı düzenledi.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Bursa’nın daha iyi çevresel değerlere kavuşması ve çevre zenginliğinin geleceğe taşınması için Büyükşehir Belediyesi olarak yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyledi.
Bütün şehir, Büyükşehir mantığıyla hareket ettiklerinin altını çizen Vardar, “Artık Orhaneli, İznik, İnegöl ve diğer ilçeler bizim sorumluluğumuzdadır. İlçelerdeki her mesele Büyükşehir Belediyesi’ni de ilgilendiriyor. Katı atık yönetiminde de bu çok farklı değil. Bu maksatla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iktisadi teşekkülü olan İSTAŞ ile çalışma başlattık. Katı atık yönetimi konusunda uzun soluklu çalışma yapıyoruz. Bursa’nın bu konudaki geleceğini planlama adına ciddi sürece girdik. Bunu hep beraber yapacağız. Hep beraber geliştireceğiz. Çalışmaya katıldığınız için teşekkür ediyoruz. Umarım Bursa, çevremiz ve katı atık yönetimi adına iyi bir çalışma olur” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımları ve özellikle katı atık yönetimine ilişkin bir sunum yapan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Nalan Fidan da çevre projeleri ile Bursa’nın yaşanılabilir bir kent olması noktasında önemli gayret içinde olduklarını vurguladı. Bu çalışmaların entegre bir anlayış çerçevesinde yönetilmesi ve önümüzdeki yıllara yönelik bir projeksiyon oluşturulması amacıyla Entegre Katı Atık Yönetim Planı hazırlanması çalışmalarına başladıklarını ifade eden Fidan, “Bu plan çalışması neticesinde; kentsel katı atıkların uygun toplama ve taşıma sistemleri kurularak, atık yönetim hiyerarşisi baz alınarak olabilecek optimum seviyede değerlendirilmesini sağlayacak tesislerin kapasite ve teknik özellikleri belirlenecektir. Gelecek kuşaklara sağlıklı bir çevre bırakmanın sorumluluğu bugünkü kuşağa ait olacaktır. Çevre; bir eğitim meselesi, bir kültürdür. Ancak bu tek başına bir kurumun değil bütün kişi ve kurumların içinde yer almasını gerektiren bir faaliyettir. Bu sebeple siz paydaşlarımızın katılımı önemlidir” dedi.
Toplantıda ayrıca vahşi depolama sahalarının rehabilitasyonu, merkeze sonradan bağlanan ilçelerin atık depolama sahasına uzaklıkları ve hangi bölgele atık aktarma merkezleri kurulması gibi konular ele alındı.