Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kuruluyor

TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun tasarısının görüşmeleri sürüyor.

"Temel kanun" olarak iki bölüm halinde ele alınan tasarının, 1 ile 27. maddelerini kapsayan ilk bölümü üzerinde gruplar görüşlerini dile getirdi.
CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, üniversitelerin desteklenmesi ve sorunlarına çözüm aranması gerekirken Sağlık Bakanlığı'na bağlı "kocaman" bir şirket kurulduğunu söyledi.

Güven, bununla çözüm bulunulacağının düşünüldüğünü ifade ederek, sağlığı tamamen özelleştirmeye yönelik olarak şirkete bir çok hak verildiğini savundu.
MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın kurulmasının, verimli olmayacağını ve gerekli olmadığını öne sürdü.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 34 ve 47. maddelerin tasarı metninden çıkarılacağını söyledi.

Baluken, Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin kurulmasıyla ilgili düzenlemelerin çekilmesinden, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görevde yükselme ve kadrolaşmalarla ilgili pek çok şaibeyi uyandıran düzenlemelerin geri çekilmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.


-"Suyun ticarileşmesi söz konusu değil"

Genel Kurul'da milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, suyun ticarileşmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Sudan alınan ücretin diğer ülkelerle kıyaslandığında çok daha düşük olduğunu ifade eden Eroğlu, su ve atık su açısından Almanya ve İngiltere ile kıyaslama yapılabileceğini vurguladı.
Su ve kanalizasyon idarelerinin kar amaçlı olmadığını, sadece masraf aldığını kaydeden Eroğlu, "Su kanalizasyon idareleri sadece işletme masraflarını karşılayacak seviyede evlere su veriyor. Su, herkesin en doğal hakkı" dedi.

Eroğlu, 3. havaalanı ve 3. köprü yoluyla ilgili olarak yapılan protokole kesilen her ağaç için en az 5 fidan dikileceğine dair bir madde koyduklarını belirtti.

Kaynak: AA