Adana'da Hastane Asansörünün Düşmesi

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şubesi, Seyhan ilçesinde Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi ziyaretçi asansörünün düşmesine ilişkin "Asansörün tadilat sonrası yapılması gereken kontrolleri yapılmadan kullanıma açılması kazanın meydana gelmesindeki ana sebeptir" değerlendirmesini yaptı.

Odadan yapılan açıklamada, asansör kazasında yaralanan vatandaşların en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmaları dileğinde bulunuldu.
Kaza hakkında TMMOB Makine Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi teknik görevlilerinin inceleme yaptığını belirtilen açıklamada, "Görevlilerimizin ilk tespitlerine göre söz konusu asansörün tadilat geçirdiği ve bundan dolayı bir süredir kullanılmadığı, ancak hastane yönetimi tarafından kullanıma açıldığını, 13 kişilik asansöre kapasitesinin üzerinde insan binmesiyle aşırı yük meydana geldiği, aşırı yük sensörünün çalışmadığı, karşı ağırlık yarı yük dengesinin sağlanmadığı, uygun yüke göre paraşüt fren sistemi seçilmediği gözlenmiştir" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, asansörde 17 Temmuz 2013 tarihinde hastane yönetiminin talebi üzerine Makine Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi teknik görevlilerince inceleme yapıldığı, asansörün can ve mal güvenliği yönünden tehlikeli olduğunu belirtir bilirkişi raporu hazırlandığına dikkat çekildi.
Sözkonusu raporun hastane yetkililerine ulaştırıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ancak hastane yönetimi uzunca bir süre asansörlerin gerekli tadilatlarını yaptırmamıştır. 20 Mayıs 2014 tarihinde asansörlerin eksikliklerinin giderilmediği, asansör kontrol merkezi teknik görevlileri tarafından gözlemlenmiş ve tekraren bir raporla hastane yönetimine 21 Mayıs 2014 tarihinde yazılı olarak iletilmiştir. Hastane yönetimi asansörlerin tadilatlarına başlamış ancak tadilat yaparken gerekli önlemler alınmamıştır. Asansörün tadilat sonrası yapılması gereken kontroller yapılmadan kullanıma açılması kazanın meydana gelmesindeki ana sebeptir. Asansöre kapasitesinin üzerinde insan binmesiyle aşırı yüklenmeden dolayı ve aşırı yük sensörünün devreye girmemesi sonucu asansör aşağı yönde kaymıştır. Bu kayma sonucu yaklaşık 7 metre serbest düşüşe geçen asansörün paraşüt frenlerinin de devreye girmediği görülmüştür."
Açıklamada, asansörün daha yukarıdaki katlardan düşmesi halinde çok daha ağır sonuçların oluşmasının kaçınılmaz olduğu belirtildi.
Vatandaşların kırmızı etiketli olan asansörleri ya da kontrol yapılmamış etiketsiz asansörleri kullanıma açık halde gördüklerinde ilgili belediye ve Sanayi Müdürlüklerine başvurmaları istenen açıklamada oda olarak tüm vatandaşlara sadece asansörlerin yıllık kontrolünün yapılması aşamasında değil bu konuda her türlü teknik, mesleki desteği vermeye hazır olunduğu bildirildi.

Adana'da dün Seyhan ilçesinde Çukurova Dr. AşkımTüfekçi Devlet Hastanesi ziyaretçi asansörünün düşmesi sonucu 6 kişi yaralanmış, kazanın ardından asansörün üzerine, "Tadilat ve bakım-onarım nedeniyle asansör hizmeti verilememektedir" yazısı asılmıştı.
Kaynak: AA