Tavuk Gübresiyle Sera Isınacak

Bandırma Ticaret Odası 1. Meslek Komitesi, Edincik beldesinde hizmete girmesi planlanan tesislerde tavuk ve büyükbaş hayvan gübresinden üretilecek biyogazın, seracılık sektöründe kullanılması konusunda çalışma başlattı.

Tarımsal ürünler, fidan ve kooperatiflerle ilgili 1. Meslek Komitesinin başkanı Mustafa Ayhan, yaptığı açıklamada, Edincik'te özel sektör tarafından ilk etapta günde 175 ton tavuk ve 45 ton büyükbaş hayvan gübresi ile 5 ton mısır silajıyla çalışacak biyogaz tesislerinin 2014'ün ilk çeyreğinde hizmete girmesinin planlandığını kaydetti.

Tesislerde elde edilecek biyogazı, beldede kurmayı hedefledikleri "Toplu Sera Projesi"nde değerlendirmeyi amaçladıklarını belirten Ayhan, şöyle konuştu:
"Bu konuda Edincik Belediyesi ile bir dizi görüşmeler yaptık. Belediye, toplu seralar için 7 bin dönümlük bir alanı meclis kararıyla tahsis edebileceğini bizlere aktardı. Yaklaşık 7 bin dönümlük seralar için komite olarak çalışmalarımızı hızlandırdık. Ülkenin değişik yerlerinde bulunan sera kurulum uzmanlarını projeyle ilgili çalışma yapması için Bandırma'ya davet ettik. Uzmanlar tarafından yapılacak değerlendirmeler sonrasında projenin uygulama safhasına geçmeyi planlıyoruz."
Ayhan, seraların gübreyle üretilecek biyogazla ısıtılacağını dile getirerek, Bandırma Ticaret Odasının, toplu sera projesi yapımında kurulacak şirketin ortakları arasında yer alacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA