2013’te Deskkop’tan 315 Esnafa 13 Milyon Kredi

Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (DESKKOP) Başkanı Ertan Taşlı, 2013 yılında yaklaşık 315 civarında esnafa 13 Milyon TL kredi kullandırıldığını söyledi.

2013’te Deskkop’tan 315 Esnafa 13 Milyon Kredi
Kredi için gelen hiçbir esnafı geri çevirmediklerini belirten Taşlı, “Düzce’deki esnafın faydalanması için elimizden gelen bütün gayreti gösterdik” dedi.


Ertan Taşlı, bölgesinde ve sorumlu olduğu merkezde ki küçük esnaf ve sanatkara ihtiyaç duyduğu anda kredi sağlamak görevi olan kooperatifin bu konuda çok başarılı olduğunu söyledi.

Kooperatifin 2013 yılı çalışmalarını değerlendiren Ertan Taşlı, “Esnaf Kefalet Kooperatifinin tek bir görevi var. Bölgesinde ve sorumlu olduğu merkezde ki bunlar küçük esnaf ve sanatkara ihtiyaç duyduğu anda kredi sağlayabilmek. Bu da sadece yaptığı görevin ana temasını oluşturmakta. Bizde esnaf kooperatif olarak, yönetimde bulunan arkadaşlarımızla beraber tamamen krediye ulaşmak isteyen esnafımıza verilen desteği 2013 yılında hükümetimizin verdiği destek ile bütçeye konulan paranın en üst seviyede Düzce’deki esnafın faydalanması için elimizden gelen bütün gayreti gösterdik. Bu konuda çok başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Ve esnaf arkadaşlarımızın da bu konu ile ilgili taleplerine tamamına cevap verdiğimizi düşünüyorum” dedi.

Esnafların kümeleşmiş vaziyette yapmış olduğu çalışmalara da 2013 yılında ciddi destekler verdiklerine dikkat çeken Taşlı “Kadın girişimcilerimize destek olduk. Bunun yanında yine kurumsal olarak kendilerini bir araya toplamış olan kamyoncular kooperatifinin kendilerine ait arsayı satın aldı. İl özel idaresinden hazineye ait bir yeri başbakanlık onayı ile ihaleye çıkması sonucunda kamyoncular kooperatifi yönetiminin bulunduğu arsanın satın alması sağlandı. Satın alındıktan sonra bu yerin finans edilmesi gerekiyordu. Bu finansla alakalı olarak 148 tane ortağı olan kamyoncu kooperatifinin tamamına bu yerin parasının ödenmesi noktasında en iyi, en uygun şartlarda kamyoncu kooperatifinin üyelerinin barına bileceği yarında kendilerine ait bir yerlerinin olacağı düşünerek küçük esnafımıza ciddi destek verdik. O yerin alımında esnaf kefalet kooperatifi olarak yapmamız gereken her şeyi yapmış bulunmaktayız” diye konuştuk.

2013 yılında bir önceki yıla göre değerlendirdiği zaman yaklaşık 2 milyon liradan daha fazla kredinin esnafa ulaşmasını sağladıklarını vurgulayan Taşlı, “Bu çalışmaların hepsini bizden edilen talebe karşılık yapıyoruz. 2013 yılı içinde bir tane esnafımızı para istediği halde kapımızdan durumları uygun olduğu takdirde paramız yok diye geri çevirmedik. Bunun yanında 2013 yılının son gününe kadar esnaf arkadaşlarımıza destek olmak için çalıştık” şeklinde konuştu.

Ertan Taşlı, şu anda Türkiye genelindeki esnaf kefalet kooperatifleri arasında çok iyi bir noktada olduklarının altını çizerek “Çünkü artık esnaf kefalet kooperatifleri sadece kullandırıldıkları kredilerle ölçülmüyor. Devletimiz, hükümetimiz ve banka belli kriterler getirdi. Artık bir esnaf gibi esnaf kefalet kooperatifleri de bankadan kredi kullandırılırken skorlama işlemi yapılıyor. Bu skorlama işleminde de esnaf kredi kefalet kooperatifinin krediyi kullanabilmesinin önüne geçiliyor yada daha fazla kullanabilmesi sağlanıyor. Bizimde bu skorlamalar neticesinde bankamızla yaptığımız iyi ilişkiler, esnaflarımızın çektiği kredileri gününde ödemeye çalışması bizim skorlamamız da çok yüksek bir seviyeyi oluşturdu. Bu nedenle de ciddi bir kredi kullanımını imkanı bulmuş olduk” dedi.

Kooperatif gözü ile esnaf profilini değerlendiren Taşlı, “Bugüne kadar verilen kredilerde gerçekten Düzce esnafı borcuna sadık günüde ödemek için çaba sarf eden ödediği krediden sonra kendini aldığı kredi ile geliştirmeye çalışan bir esnaf profili çizdi bizim gözümüzde. Bu yüzden de buda kurumumuza olumlu şekilde yansıdı. Yani bugün kooperatifimizin maddi kredi kullanımı ile alakalı ve esnafa hizmet ile alakalı görüntüsünün gerçek sahibi Düzce’deki esnaf arkadaşlarımızdır. O arkadaşlarımızın kullandığı kredilerin geriye dönüşlerde gösterdiği hassasiyet ve performanstı. Bu nedenle tüm esnaf arkadaşlarımıza bize yardımcı olduklarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

2007 yılından bu yana Esnaf Kooperatifini yöneten Ertan Taşlı, 6 yılda 2 bin 800’e yakın esnafın kredi almasına vesile olduklarını söyledi.

Taşlı şöyle konuştu: “2007’de görevi devraldığımızda kooperatif çok zor bir pozisyondan bu durumlara geldi. Kooperatif olarak kolay dönemler geçirmedik. Ülkedeki yaşanan ekonomik sorunların da ilk yansıdığı yerlerdir esnaf teşkilatı ve esnaflar. Bunlarında üstesinden gelecek çabaları çalışmaları sağladık. Hükümetimiz esnaf için ayırdığı para çok önemli bu anlamda hükümetimize de buradan teşekkür ediyorum. Ülke bütçesine bu paralar konulmamış olsa esnafın kullandığı kredinin faizinin yarısı devlet tarafından karşılanmıyor olsa bu oranlarda bu faizlerle esnafın kredi kullanması zaten mümkün olmaz. Bugün kullandırılan kredilerde bir yıla kadar yüzde 4 faiz oluşu, 1 yıldan 5 yıla kadar olan kredilerde faiz oranı yüzde 5 olmazdı. Bizde buna aracılık ediyoruz. Bu güne kadar gerçekten iyi bir çalışma sergiledik ve benim burada en çok önemsediğim rakam 2007 yılından bu günü kadar 65 milyon liralık kredi kullanımına aracılık etmişiz. Bugün itibariyle 20 milyonun üzerinde kredi ödemesi gelmemiş esnafımız ödemeye çalışıyor. Buda şunu gösteriyor esnafımızın borcunu geri ödediğidir. Bazen basında görüyoruz. Düzce iller arasında ödemede en kötü illerden. Kredilerde şöyle kötü durumda Düzce. Bende bunun tersini söylüyorum şu anda. Evet Düzce’de kredilerde kamuoyuna yansıyan rakamlarda belki Düzce ile alakalı olumsuz görüntüler oluşabilir ama Düzce’deki ilçelerimiz de işin içine dahil ettiğimiz zaman Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatiflerinin hakikaten esnafların ödemelerinde çok ciddi bir düzen olduğunu iyi bir şekilde devam ettiğini burada söylememekte hem esnaflarımıza hem de Düzce’ye haksızlık olur. Biz yaklaşık 2007’den bu yana 2 bin 800’e yakın esnaf arkadaşımızı kredilendirdik. Biliyorsunuz krediyi biz vermiyoruz biz sadece aracılık ediyoruz, kefil oluyoruz. 20012 yılında 300 ‘e yakın esnaf arkadaşımız kredilendirme noktasında bizden krediye ulaşmış durumdu. Bunların meslek kodlarına baktığımızda bütün meslek odalarına bağlı üyelerimize kredi kullandırmış durumdayız. 2013 yılında da 315 civarında esnafımıza 13 milyon civarında kredi kullanımına kefil olduk.”
Kaynak: İHA