Cumhurbaşkanı Gül İtalya’ya Gitti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İtalya’ya gitti.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun daveti üzerine İtalya’ya ülkeye gitti. Gül, ziyaret öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde gazetecilere açıklama yaptı. İtalya ziyaretinin, Napolitano’nun Türkiye’ye yaptığı ziyaretin iadesi mahiyetinde olduğunu kaydeden Gül, ziyaret sırasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nun da kendisine eşlik edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano ile ikili ilişkileri ele alıp güncel uluslararası konuları ele alacaklarını belirterek, “Başbakan ve senato başkanı başta olmak üzere İtalyan yetkilerle ortak gündemimizdeki konuları görüşeceğiz. İtalya ile güçlü kültürel beşeri bağlarımız bulunduğunu, NATO çerçevesinde ittifakımız bulunduğunu biliyorsunuz. Bu ilişkilerin sonucu olarak İtalya, Türkiye’nin AB üyeliğinin en güçlü destekçileri arasında yer almakta” dedi.

Türkiye ile İtalya arasında siyasi ilişkiler kadar ekonomik ve ticari işbirliğinin gelişmesine de önem atfettiğini belirten Gül, “Avrupa’yı etkisi altına alan krize rağmen 20 milyar dolar civarındaki ticaret hacmimiz bunun göstergesi. Çeşitli alanlarda yeni hedefler belirlediğimiz taktirde işbirliğimizi ileri boyutlara taşıyabiliriz. İlişkilerimizin bu önemli boyutunu da ele alma fırsatı bulacağım. Türkiye-İtalya İş Forumu açılışında işadamlarına hitap edeceğim. Ziyaretimin bir diğer boyutu da ilişkilerimizin beşeri ve kültürel boyutu ile ilgili. Son dönemde bu alanda yakalanan hareketlilik memnuniyet verici. Türk vatandaşlarının da yoğun şekilde İtalya’yı ziyaret ettiklerini biliyoruz. İtalya ziyaretinde Yunus Emre Kültür Merkezi Roma şubesi açılışını gerçekleştireceğim. Roma’daki resmi temaslarımı tamamladıktan sonra 31 Ocak’ta Rönesans’ın başkenti Floransa’ya geçeceğim ve aynı gün döneceğim” diye konuştu.

Kaynak: İHA