Manisa Sgk'nın Uyguladığı Sistem Model Oldu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Manisa İl Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan "Tarımsal Kesinti Sistemi"nin kurum tarafından genişletileceği bildirildi.

SGK Manisa İl Müdürü Murat Saygı, bu çalışmayı yapan tek il müdürlüğü konumunda olduklarını ve 3 milyon makbuzun elektronik ortama alındığını belirterek "Kurum sistemi genelleştirme kararı aldı" dedi.

Manisa Ticaret Borsası'ndan uygulama hakkında bilgilendirme semineri düzenleyen Saygı, sigortalı olarak tescil edilmiş olanların prim borçlarını, diğer tahsilat yolları dışında, sattıkları tarımsal ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek kaydıyla yüzde 5 oranında kesinti yaptırarak tahsilini sağlamayı kapsayan müstahsil alımları tevkifat kesintisi hakkında mali müşavirlere ve ürün alım satım işi yapan firmaların temsilcilerine bilgiler verdi.
Saygı, şunları söyledi:
"Tarımsal kesinti uygulamasında 2012 mart ayında biz ticaret borsası başkanlarıyla görüştük. Bu tarımsal kesintiler karşılığında sizi en çok yoran makbuzların elektronik ortama yüklenme işini gündemimize alıyoruz. Yaklaşık 1,5 yıldır 3 milyon adedin üzerindeki makbuzları şu an elektronik ortama aldık. Kurumda bu işi 25 kişilik ekip ile tamamladık ve bu çalışmayı yapan tek il müdürlüğü konumundayız. Bu sayede üyelerinizin emeklilik ve sigortalama işlemlerinde, tarımsal ürün satanların makbuzların bir tıklama ile bulunabilir olmasını sağladık. Hatta öyle bir aşamaya geldik ki, sigortalıların sadece getirdiği makbuzun karşılığını bulabiliyorken, sadece o makbuzla sınırlı kalmadık. Bize bu zamana kadar verilen tüm makbuzları bulabilecek programı da yaptık, programı da kurum başkanlığına sunduk. Kurum başkanlığından gelen arkadaşlar da sistem üzerinde inceleme yapıyor. Kurum sistemi genelleştirme kararı aldı. Bu konuda haklı bir sevinç yaşıyoruz."
Kaynak: AA