Şırnak'ta Güvenlik Yolu Gerginliği

Roboski İçin Adalet, Yeryüzü İçin Barış Derneğince (Roboski-Der) yapılan basın açıklamasında Uludere ilçesinde 5 gün önce çıkan olaylarla ilgili 7 kişinin gözaltına alınması kınandı.

Roboski Der tarafından dernek binası önünde, Uludere'ye bağlı Ortasu köyü yakınlarındaki askeri üs bölgesinde güvenlik yolu yapımını gerekçe göstererek çalışmaları durdurmak isteyen grubun çıkardığı olayla ilgili Uludere Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında "Devlet malına zarar vermek ve güvenlik güçlerine mukavemet" gerekçesiyle Ortasu ve Gülyazı köyünde 7 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapıldı.
Roboski Der Başkanı Veli Encü, Uludere olayının üzerinden 755 gün geçtiğini, adalet taleplerine ilişkin adımlar atılmadığını savundu.
Encü, 15 Ocak'ta Roboski halkı olarak yakınlarını kaybettikleri sınır bölgesine yapılmak istenen güvenlik yolunu protesto etmek istediklerini anlatarak, şöyle dedi:
"Roboski ve Gülyazı köylerine askerlerin gerçekleştirdiği baskın sonucu 7 yakınımız gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar darp edildi, kötü muamele gördü. Bize yapılan bu çirkin saldırıyı Roboski Der olarak kınıyoruz."
Verilen takipsizlik kararının ardından kendilerine yönelik saldırıların arttığını ileri süren Encü, şöyle konuştu:
"Olayın faillerinin bir an önce yargı önüne çıkarılıp cezalandırılması için hükümetin elini taşın altına koyması gerekir. Bu katliamın sorumlularından hesap sorulmadığı sürece adalet mücadelemiz devam edecek. Halkımızdan ve kamuoyundan bu saldırılara karşı Roboski'ye sahip çıkmasını talep ediyoruz."
Grup açıklamanın ardından dağıldı.
Uludere'ye bağlı Ortasu köyü yakınlarındaki askeri üs bölgesinde güvenlik yolu yapımını gerekçe gösteren bir grubun çalışmaları durdurmak için bölgeye sevk edilen askerleri taşıyan araçları tahrip etmesi üzerine güvenlik güçleri biber gazı kullanarak müdahalede bulunmuş, olayda yaralanan Serhat Encü (20) Şırnak Devlet Hastanesinde tedavi edilmişti. Yürütülen soruşturma kapsamında Ortasu ve Gülyazı köyünde gözaltına alınan 7 kişi jandarmadaki ifadelerinin ardından sevkedildikleri adli mercilerce tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Kaynak: AA