Magdeburg'da 10 Bin Kişi Neonazilere Karşı Buluştu

Almanya'nın Magdeburg kentinde Neonaziler tarafından düzenlenmek istenen yürüyüşe karşı yaklaşık 10 bin kişi kent merkezinde bir araya geldi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Magdeburg'u hedef alan bombardımanın yıl dönümünde gövde gösterisi yapmak isteyen Neonazilere karşı, yaklaşık 170 dernek ve kurum tarafından "demokrasiye sahip çıkma" temasıyla düzenlenen şenliğe yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Willy-Brandt Meydanı'nda düzenlenen şenliğin açılış töreninde Saksonya-Anhalt Eyaleti Başbakanı Reiner Haseloff da hazır bulundu. Demokrasi şenliği için kentin birçok merkezinde de çadırlar ve standlar açıldı.
Magdeburg'da Neonaziler ile sol grupların karşı karşıya gelmesinden ve çatışmasından endişe eden polis ekipleri önlem alırken, güvenlik kuvvetleri diğer eyaletlerden gelen ekiplerle takviye edildi. Kent merkezinde gün boyunca 3 bin 300 polisin görev yaptığı açıkladı.


Neonazilerin Almanya'nın diğer şehirlerinden Magdeburg'a ulaşmasını engellemek isteyen bazı solcu grupların tren ulaşımını durdurmak için raylar üzerinde eylem yaptığı ancak polis tarafından dağıtıldıkları bildirildi.


Magdeburg polis sözcüsü, basına yaptığı açıklamada, bazı aşırı solcu grupların polis memurlarına taş ve şişe fırlattığını ancak ciddi bir yaralanma meydana gelmediğini söyledi.

Neonazi grupların kent merkezinin dışında düzenlediği gösteriye ise yaklaşık 700 kişinin katıldığı aktarıldı.
Magdeburg kentinin büyük yıkıma uğradığı 16 Ocak 1945 tarihindeki bombardımanın yıl dönümünü propaganda amacıyla kullanmak isteyen Neonazi gruplar, her sene kentte buluşarak yürüyüş düzenliyor.
Kaynak: AA