Başkent Tiyatroları Yeni Sezonda Dopdolu

Ankara Devlet Tiyatrosu perdelerini açacağı 1 Ekim'den itibaren 9 sahnede, 15'i prömiyer olmak üzere, 25 oyunla toplam 215 temsil verecek.

Göreve kısa süre önce atanan ADT Müdürü Şekip Taşpınar, AA muhabirine 2013-2014 sanat sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ADT olarak sadece Ankara'nın değil tüm Türkiye'nin sezonunu açtıklarını belirten Taşpınar, bu ay aynı zamanda 12 de turne gerçekleştireceklerini anlattı.

Sezona yerli eserlerle başlamayı tercih ettiklerini ifade eden Taşpınar, "Teneke", "Sarı Naciye", "Para" gibi oyunların bunlardan bir kaçı olduğunu söyledi.

Bu sanat yılında seyirci sayısını artırmak istediklerini bildiren Taşpınar, "Şu anda yüzde 90'larda olan doluluk oranını, 2013-2014'te yüzde 100'lere çıkarmayı hedefliyoruz. Ankara için repertuvarı hazırlarken şehrin entellektüel düzeyini, büyükşehir olması gibi özelliklerini göz önünde bulundurduk. Çünkü Ankara oyuncusu her oyunu gelir seyreder, her oyunla ilgili bir fikri vardır" dedi.

Herkesi oyunlara beklediklerini vurgulayan Taşpınar, hayatın akışı ve gündemle ilişkili olarak bu sezon özellikle kadın hikayelerinin ağırlıkta işlendiği eserlere fazlaca yer verdiklerini dile getirdi.

-15 prömiyerle seyirci selamlanacak

Turan Oflazoğlu'nun yazdığı, Murat Atak'ın rejisörlüğünü yaptığı "Kösem Sultan", Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde 1 Ekim'de prömiyer yapacak.

Prömiyer yapacak bir diğer eser de 1 Ekim'de Altındağ Tiyatrosu'nda,Necati Cumalı'nın yazdığı, Volkan Benli'nin yönettiği "Nalınlar" olacak.

Sait Faik Abasıyanık'ın kaleme aldığı, Savaş Dinçel'in oyunlaştırdığı, Murat Çıdamlı'nın yönettiği "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Stüdyo Sahne'de 1 Ekim'de prömiyer yapacak.

Refik Erduran'ın yazdığı, Ali Hürol'un rejisörlüğünü yaptığı "Ramiz ile Jülide", Şinasi Sahnesi'nde 1 Ekim'de prömiyer yapacak.

Semih Sergen'in hem kaleme aldığı hem yönettiği "Mevlana-Aşk ve Barış Çığlığı"nın, Oda Tiyatrosu'nda 1 Ekim'de prömiyeri gerçekleştirilecek.

Yine 1 Ekim'de prömiyer yapacak bir başka eser de Recep Bilginer'in yazdığı, Zafer Kayaokay'ın rejisörlüğünü yaptığı "Sarı Naciye" olacak. Eser, Akün Sahnesi'nde 2-13 Ekim'de görülebilecek.

Necip Fazıl Kısakürek'in yazdığı, Özer Tunca'nın yönettiği "Para", 1 Ekim'de Küçük Tiyatro'da prömiyer yapacak.

Yaşar Kemal'in yazdığı, Gürol Tonbul'un yönettiği "Teneke", 4 Ekim'de Büyük Tiyatro'da prömiyer yapacak.

Fikret Terzi'nin yazıp yönettiği çocuk oyunu "Miyhavlar Tiyatrosu", Altındağ Tiyatrosu'nda 8 Ekim'de minik tiyatroseverler için prömiyer yapacak.

Sevim Ak'ın yazdığı çocuk oyunu "Horoz Adam ve Korsan"ın, 9 Ekim'de İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nde prömiyeri gerçekleştirilecek.

Tarık Buğra'nın yazdığı, Mustafa Kurt'un rejisörlüğünü yaptığı "Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri", 22 Ekim'de Stüdyo Sahne'de prömiyer yapacak.

George Orwell'in yazdığı, Barış Erdenk'in yönettiği "Hayvan Çiftliği", İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nde 2 Ekim'de prömiyer yapacak.

Küçük Tiyatro'da tiyatroseverlerin karşısına çıkacak ve 22 Ekim'de prömiyer yapacak bir başka eser de Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği "Nereye" olacak.

Ergün Uçucu'nun yazıp yönettiği "En Son O Gitti ", 22 Ekim'de Altındağ Tiyatrosu'nda prömiyer yapacak.

Reşat Nuri Güntekin'in yazdığı, Necati Cumalı'nın uyarladığı, Halil Akarsu'nun yönettiği efsane klasik "Çalıkuşu", 22 Ekim'de prömiyer yapacak.

-Geçen sezonun en çok ilgi gören yapımları tekrar repertuvarda

Geçen sezon tiyatroseverlerden büyük ilgi gören, Hatice Meryem'in yazdığı, Funda Mete'nin yönettiği "Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun" 16-20 Ekim'de Altındağ Tiyatrosu'nda izleyicinin beğenisine sunulacak.

Rick Cleveland'ın yazdığı, İlham Yazar'ın yönetmenliğini yaptığı "Jerry ve Tom" 23, 24 ve 26 Ekim'de; Bertolt Brecht'in yazdığı, rejisörlüğünü Ayşe Emel Mesci'nin üstlendiği "Cesaret Ana ve Çocukları", 30 ve 31 Ekim'de İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nde görülebilecek.

Yves Jamiaque'in yazdığı, Hüseyin Mevsim'in çevirdiği, Vladlen Alexandrov'un yönettiği "Ben Ödüyorum", 16-20 Ekim'de yine Küçük Tiyatro'da sahnelenecek.

Gülşen Karakadıoğlu'nun yazdığı, Vacide Öksüzcü'nün yönetmenliğini üstlendiği "Nehir" ise 16-26 Ekim'de Oda Tiyatrosu'nda seyircinin beğenisine sunulacak.

Kenan Işık'ın yazıp yönettiği "Aşk Hastası" 16-27 Ekim'de; Clive Staples Lewis'in yazdığı Irita Kutchmy'in oyunlaştırdığı ve Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği 07-17 yaş müzikal çocuk oyunu "Narnia Günlükleri", 22 Ekim'de sanatseverlerle buluşacak.

Neil Simon'ın yazdığı, Sinan Pekinton'un yönettiği "Aklımdaki Kadınlar", 16-20 Ekim'de; Erhan Gökgücü'nün yazdığı, Burak Karaman'ın yönettiği Van Devlet Tiyatrosu yapımı "İki Kalas Bir Heves" 22-27 Ekim'de izlenebilecek.

Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği çocuk oyunu "Keloğlan Keleşoğlan", 10, 12, 24, 29 ve 31 Ekim'de; Stephen King'in yazdığı, rejisörlüğünü Hakan Çimenser'in üstlendiği "Dolores Claiborne" 16-20 Ekim'de Akün Sahnesi'nde seyredilebilecek.

Geçen sezonlarda da sahnelenen, Hans Christian Andersen'in yazdığı ve Sabri Özmener'in yönettiği 7 yaş üstü çocuk oyunu "Karlar Kraliçesi", 23, 25, 29 ve 31 Ekim'de Küçük Tiyatro'da minik seyirciyle buluşacak.

Kaynak: AA