Erdoğan: Çeltik Hasat Dönemini Yakından Takip Ediyoruz

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Erdoğan, çeltik hasat dönemini kurum olarak yakından takip ettiklerini bildirdi.

Erdoğan, İpsala Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda, çeltik üreticilerinin sorunlarını dinledi.

TMO olarak üreten insanlara saygı duyduklarını, çiftçinin kara gün dostu ve gıda temininin güvencesi olduklarını belirten Erdoğan, bölgenin çeltik üretimi açısından önemine değindi.

Trakya'nın, Türkiye'nin çeltik üretiminin büyük bölümünü karşıladığını, bunun da önemli bir parametre olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Çeltik hasat dönemini kurum olarak yakından takip ediyoruz. Piyasalar üretici lehine olduğu sürece biz müdahale etmiyoruz. Üretici malını iyi şartlarda satabiliyorsa biz bu duruma müdahale etmiyoruz. Piyasalarda çeltik ürününde üretici aleyhine bir fiyat olursa biz TMO olarak buna müdahale edip üreticimizin malını almaya hazırız, garantisini veririz. Bu TMO'nun görevidir. Biz bu bölgenin ürünü ile ilgili bir farkındalık olmasını istiyoruz."

Erdoğan, Türkiye'de pirinç tüketiminde bir düşüş olduğuna dikkati çekti. Bunun farkındalığı ortaya koymamaktan kaynaklandığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Örneğin pirinçte GDO haberi çıkıyor. Bu durumdan İpsala pirinci de etkileniyor. Çünkü marketlerdeki pirinçte İpsala pirinci adı yazmıyor. Bu ülkenin başta Trakya bölgesinin pirincinin farklılığını ortaya koymak lazım. Bunun için bölgede özel logolar uygulanıp coğrafi işaret konulmalı ve bu bölge ürünleri için iyi tarım uygulanmalıdır. Bu konularda önümüzdeki günlerde çalışmalar yapacağız. Bu şekilde güvenilir gıdaya tüketicilerimiz daha kolay ulaşacaktır. Bölge ürünü daha da değerlenecektir."

İpsala Kaymakamı ve Çeltik Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Gürbüz ise İpsala'da yaklaşık 500 bin dekar alanda tarım yapıldığını söyledi.

Bu yıl ortalama 200 bin dekar alanda çeltik, 200 bin dekar alanda buğday, 100 bin dekar alana ise ayçiçeği ekimi yapıldığını aktaran Gürbüz, çeltik üreticilerine hayırlı hasatlar diledi.

Kaynak: AA