Ukrayna Kültür Günleri Törenle Başladı

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ukrayna Kültür Günleri'nin açılışını yaptı.

Ankara Devlet Opera ve Balesi'ndeki açılış törenine katılan Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, Ukrayna ile 20 yıllık bir aradan sonra ilk kez böyle bir etkinlik gerçekleştirildiğini söyledi.

Bugünün, iki ülke arasında yürütülecek projelerin başlangıç günü olması nedeniyle de ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Çelik, Ukrayna ile ilişkilerin 10. yüzyıla kadar uzandığını belirtti.

Kiev yakınlarında kurulan bir devletle ilk diplomatik ilişkilerin başladığını hatırlatan Çelik, soğuk savaş döneminde kısa bir kesinti olduğunu, Türkiye'nin, Ukrayna'nın bağımsızlığını kazanmasından sonra da ilk diplomatik ilişki kuran devletler arasında yer aldığını vurguladı.

İki milletin birbirine yakın kültürlere sahip olduğunu işaret eden Çelik, "Ortak kelimelerimiz, ortak şahsiyetlerimiz var bahadırlık gibi, yiğitlik gibi pek çok ortak kelimemiz var" dedi.

Bugün Ukrayna Kültür Bakanı Leonid Novohatko ile Ukrayna'daki dünya kültürel mirasına girmiş eserlerden Türkiye-Ukrayna ilişkilerine, Kırım tatarlarından Galiçya cephesinde şehit olan askerlerimizin şehitliklerinin ihyasına kadar pek çok konuyu konuştuklarını bildiren Çelik, "Ayrıca Türkiye ile Ukrayna arasında yürütülmekte olan yüksek düzeyli stratejik işbirliği, ilişkilerimize başka bir boyut kazandırmıştır. Son yıllarda Ukrayna'nın giderek bölgesinde bir istikrar ve refah merkezi olmaya başlaması, Türkiye'nin bölgesindeki rolü, bölge istikrarı açısından da önemlidir" diye konuştu.

Galiçya cephesinde şehit olan askerlerimizin anma törenleriyle ilgili yeni bir dönem başlatmak istediklerini anlatan Çelik, Kırım tatarlarının da bir diğer ortak konu olduğunu dile getirdi.

"Kırım tatarları kültürel miras açısından bizim kültürel coğrafyamızın bir parçası ama aynı zamanda da Ukrayna'nın sadık vatandaşlarıdır" diyen Çelik, şunları söyledi:

"Ukrayna hükümetinin her zaman Kırım tatarlarının kültürel kimliklerinin korunmasına gösterdikleri hassasiyete teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da kendilerinin kültürel günleri, Kırım tatarı vatandaşlarımızın çoğunlukta olduğu Eskişehir'de yapacak olmalarının başka bir anlamı ve mesajı olacaktır."

Ukrayna Kültür Bakanı Leonid Novohatko da Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin yıllar içindeki gelişimine dikkati çekerek, devletlerarası ilişkilerin yanı sıra insan bağlarını öne çıkaran kültürel ilişkilerin de öneminli olduğuna vurgu yaptı.

Novohatko, Türkiye'de ilk kez kültür günleri gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti ve heyecana değinerek, herkesi Kiev'e davet etti.

Konuşmaların ardından Ukrayna Akademik Pavlo Virsky Halk Dansları Topluluğu, Ukrayna'nın geleneksel danslarından örnekler sundu.

Kaynak: AA