Siirt Günleri Kapanış Töreni

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bu kanlı sürecin başladığı andan itibaren Türkiye olarak dünya kamuoyunu bilgilendirmek dikkatleri Suriye’deki insanlık trajedisine çekmek için gerçekten yoğun bir mücadele verdik.

Bu kanlı süreci durdurmada en etkili araç olan BM bir kez daha bu olaylar karşısında aciz kalmış varlığını sorgulanır ve sorgulatır hale getirmiştir” dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Siirt Günleri kapanış törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt Valiliği Gösteri Sanatları Topluluğu tarafından sahnelenen "Botan Efsanesi" oyunu ile Siirt'in tarihini ve bugününü anlatan sinevizyon gösterisini izledi. Erdoğan, yaptığı konuşmada, Suriye’deki olaylara değinerek, “Yaklaşık 2,5 yıldır Suriye’de çok kanlı bir süreç yaşanıyor. Şu ana kadar 100 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. 2 milyonun üzerinde Suriyeli yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kaldı. En son başkent Şam’ın bazı mahallelerinde rejim tarafından kimyasal silah kullanılmasıyla trajedinin boyutu arttı. Saldırıda çoğu çocuk olmak üzere bine yakın sivilin öldüğü gelen bilgiler arasında. Bu kanlı sürecin başladığı andan itibaren Türkiye olarak dünya kamuoyunu bilgilendirmek dikkatleri Suriye’deki insanlık trajedisine çekmek için gerçekten yoğun bir mücadele verdik. Bu kanlı süreci durdurmada en etkili araç olan BM bir kez daha bu olaylar karşısında aciz kalmış varlığını sorgulanır ve sorgulatır hale getirmiştir. Şimdi bazıları diyor ki kimyasal silah kullanılması sebebiyle müdahale. Eyvallah kimyasal silah ebetteki çok daha büyük bir felaket ancak 100 binin kişinin ölümünü bir kenara koyuyoruz sadece kimyasal silahla uğraşıyoruz. Yani 100 bin kişinin ölümü bizler için bir değer ifade etmiyor mu bunun üzerinde durmayacakmışız. Bunlar insan değil mi, bunlar can değil. Kardeşlerim unutmayın zulme rıza zulümdür” dedi.

“BM’nin acziyet içerisinde tavrı bırakın Kurye’deki zulmü durdurmayı rejime güç vermiş adeta rejimi katliamları nedeniyle ödüllendirmiş teşvik etmiştir” diyen Erdoğan, “Büktün dünya susarken bütün dünya Suriye’ye gözünü ve kalbini kapatırken ne yazık ki BM’de susmuş ve insanlık dramını izlemekle yetinmiştir. Kimyasal silahın kullanımının ardından BM’nin bir kez daha acziyet içerisinde kalması bir kez daha adım atmamış olması insanlık tarihine kara bir leke olarak kazınmıştır. BM’yi beş daimi üyenin iki dudakları arasına mahkum etmek asla siyaset değildir tam aksine bir zulümdür anti demokratiktir” diye konuştu.

Kaynak: İHA