Tır'da Önemli Tarihi Eserler Ele Geçirildi

Edirne Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, bir ihbarı değerlendirerek Edirne girişinde durdurulan TIR’da yaptığı aramada, Helenistik döneme ait sikkeler ve çeşitli tarihi eserler ele geçirildi.

Tır'da Önemli Tarihi Eserler Ele Geçirildi
İstanbul’dan Almanya’ya giden A.H. yönetimindeki TIR, Edirne gişelerinde durdurularak kontrol ve x-ray taraması için Kapıkule Gümrük Sahası'na götürüldü. TIR’da yapılan aramada, dorsede gizlenmiş olarak, Yunan klasik dönemine ait altın sikke, Helenistik döneme ait zafer tanrıçası Nike'nin resmedildiği bereket boynuzu tutan tanrıça tasvirli 4 gümüş sikke, yeşil sırlı tören kabı, 2 tören haçı, üzerinde Pers okçusunun resmedildiği altın sikke ile Roma devrine ait mermer tanrıça başı ele geçirildi. Olayla ilgili, sürücü A.H. gözaltına alındı.

Öte yandan, Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç bilirkişi olarak yaptığı değerlendirmede, buluntuların önemli bir yere sahip olduğunu söyleyerek, buluntuların tahmini yeri olarak İç Batı Anadolu kesimleri olabileceğini belirtti.

Prof. Beksaç, şunları kaydetti:
“Yaklaşık 2500 yıllık, Anadolu Pers döneminde kullanılmış olan üzerinde Pers okçusu altın sikke, bunun dışında Helenistik ve klasik dönemde kullanılan ilginç bir gümüş sikke bulundu. Bunun yanında iki tane Roma dönemine ait olan birinin üzerinde imparator Vespasianus’un ismi gayet net bir biçimde okunan sikkeler vardı. Bu sikkeler tarihsel belge olarak taşıdıkları önem açısından dikkat çekici objeler. Bunların dışında mermerden olan tanrıça başı bazı izlere göre muhtemelen Selene’nin başı olarak teşhis edildi. İki tane tören haçı biri kurşundan yapılmış uzun süre kullanıldığı tespit edilen buluntular olarak karşımıza çıkıyor.”
Bugüne kadar Trakya’daki müzelerde bu tarz sikkelerin olmadığını belirten Beksaç, buluntuların nadir olarak rastlanan parçalar olduğunu ifade etti.

Kaynak: İHA