Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Toplantısı

RİZE - Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Mısır'da sahra hastanesi kurulması ile ilgili "Hükumetler nezdinde ve uluslararası federasyon nezdinde yaptığımız girişimlerde bir sonuç çıkarsa Mısır'a gidip orada şehit olanların yakınlarına yardım etmek, yaralıların tedavisi ile ilgili yardımlarda bulunmak üzere hazır vaziyette bekliyoruz" dedi.

Akar, Rize'nin Güneysu Öğretmenevi'ndeki Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, toplantının gündem maddesinin Sudan'da meydana gelen sel felaketiyle ilgili olduğunu, özellikle Hartum şehrinde sel felaketinde zarar görenlere yardım götürme planları bulunduğunu belirtti.

Mısır'da yaşanan katliamlara şiddetle kaşrı çıktıklarını, Mısır Kızılayı ve devlet yönetimine yardım teklifinde bulunduklarını ifade eden Akar, "Geçmişte özellikle 5 bin yaralının rehabilitesi ve tedavisi için teklifte bulunduk. Sahra hastanesi kurarak Tükiye'den götüreceğimiz gönüllü doktorlarla orada faaliyette bulunmak istedik ama hiçbir müspet cevap alamadık" dedi.

Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Kolabaş'ın Mısır'a giderek teşebbüslerde bulunduğunu vurgulayan Akar, şöyle devam etti:

"Bu girişimlerin ardından da hiçbir geri dönüş olmadı. Son katliamlar sonrası bağlı bulunduğumuz Kızılhaç nezdinde de temaslarda bulunduk. Konu ile alakalı Kızılay ve Kızılhaç'ın perensiplerine göre mağdurdan yana tavır almamız gerektiğini belirttik. Bu girişimimize de Mısır makamlarınca cevap gelmedi. Her türlü girişimlerin sonucunda suya sabuna dokunmayan yaklaşımlar oldu. Biz Kızılay olarak her türlü imkanlarımızla Mısır'daki katliamda zarar gören grupların yanında olabilmek için teşebbüslerimize devam ediyoruz. Hükümetler nezdinde ve uluslararası federasyon nezdinde yaptığımız girişimlerde bir sonuç çıkarsa Mısır'a gidip orada şehit olanların yakınlarına yardım etmek, yaralıların tedavisi ile ilgili yardımlarda bulunmak üzere hazır vaziyette bekliyoruz."

-"Gel denirse derhal yola çıkarız"

Katliamın oluştuğu meydanlar başta olmak üzere bir çok bölgede hizmet vermeye hazır olduklarını kaydeden Akar, şöyle devam etti:

"Gönüllü doktorlar vasitasıyla hizmet vermeyi düşünüyoruz. Yapacağımız müdahalede son dönemde on binlere yaklaşmış olan yaralıların, hastanelerin yetersiz kalması, tedavilerinin layıkıyla yapılamaması nedeniyle bu konularda yardımcı olmak istiyoruz. Bu konuda tertibatımız, sahra hastanemiz hazır. Bir şekilde müsade edildiği taktirde hemen yola çıkıp gidebilecek durumdayız. Gel denilirse derhal yola çıkarız."

Süriye'den gelen sığınmacıların barınma ve beslenme hizmetlerinin Türk Kızılay'ı tarafından yapıldığını kaydeden Akar, son dönemde çok fazla akım gelmesi nedeniyle çekincelerinin olduğunu ama Türkiye'nin bunu insanlık meselesi yaptığını ve yarıdımların her şarttta devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA