Piyasaların Abd Verilerine Hassasiyeti Devam Ediyor

İSTANBUL - ABD'de açıklanan ve ekonomik aktivitedeki toparlanmaya işaret eden veriler Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke piyasaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

ABD'de dün açıklanan perakende satışlar verisinin özellikle oto hariç kaleminin beklentilerin üzerinde artış göstermesi, ekonomik aktivitedeki ve büyümedeki toparlanmayı işaret etmesi nedeniyle doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına neden oldu. Dow Jones endeksi günü yüzde 0,20 oranında yükselişle 15.451 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0.27, Nasdaq endeksi ise yüzde 0.38 oranında değer kazandı.

Avrupa tarafında bugün açıklanacak 2. çeyrek büyüme verileri öncesinde yatırım bankaları tarafından yayımlanan raporlarda Avro bölgesinde risklerin azaldığının belirtilmesi ve ekonomik toparlanmaya işaret edilmesi hisse senedi piyasalarını destekledi. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,68 oranında yükselişle 8.416 puandan tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde yüzde 0,52, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,57 oranında artış kaydetti.

Şu dakikalarda açıklanan Fransa'nın 2. çeyrek büyümesi yüzde 0,5 ile beklentilerin üzerinde geldi.

Yurt içi piyasalarda ise bayramdan sonra etkili olan pozitif havanın gücü, ABD'de açıklanan veriler ve Hazine'nin düzenlediği tahvil ihalelerinde faizlerin beklentilerin üzerinde olmasının etkisiyle dün ikinci seansta azaldı. Gösterge tahvilin bileşik faizi küresel piyasalara paralel olarak yükselişe geçerek yüzde 9'un üzerine çıkarken, BIST 100 endeksi ise 76.000 puanın üzerinde tutunamayarak gün içi kazançlarının bir kısmını geri verdi ve günü 75.500 puanın hemen üzerinde tamamladı.

Analistler, yurt içinde yarın açıklanacak cari işlemler açığı verisi öncesinde yurt dışında açıklanacak verilere olan hassasiyetin devam edeceğini belirtiyor. Bugün açıklanacak Almanya ve Avro Bölgesi 2. çeyrek büyüme ve ABD ÜFE verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin 74.000 seviyesinin destek, 76.300 seviyesinin ise direnç konumuna gelebileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

09.00 Almanya, 2. çeyrek GSYH

09.45 Fransa, temmuz ayı TÜFE

10.00 Türkiye, TÜİK haziran ayı dış ticaret endeksleri

11.30 İngiltere, temmuz ayı işsizlik başvuruları

12.00 Avro bölgesi, 2. çeyrek GSYH

15.30 ABD, temmuz ayı ÜFE

Kaynak: AA