Bir Asır Sonra "ilk Bayramı" Yaşadılar

KAHRAMANMARAŞ - Kahramanmaraş'tan Suriye'ye göç etmek zorunda kalan ailenin torunları, 110 yıl sonra Ramazan Bayramı'nda bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyor.

110 yıl sonra döndükleri kentte kavuştukları akrabalarıyla ilk bayramlarını kutlayan Suriyeli aile, ülkelerinden ayrı olmanın hüznünü yakınlarıyla mutluluğa dönüştürüyor.

Suriye'nin Halep kentinde avukatlık yaparken yaklaşık 9 ay önce ülkesindeki olaylar nedeniyle geldiği Kahramanmaraş'ta akrabalarının izini bulan Rait Karamustafa'nın girişimleriyle 110 yıl sonra kavuşan akrabalar ilk kez birlikte bayram geçirdi.

-"Bir asır sonra bayramlaştık"

Karamustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 ay önce geldikleri Kahramanmaraş'ta bayram sayesinde hüznün mutluluğa dönüştüğünü söyledi.

Akrabalarıyla birlikte bayramı yaşamanın çok güzel bir duygu olduğunu dile getiren Karamustafa, şunları kaydetti:

"Bir asır sonra bayramlaştık. Bu bayram çok iyi ama daha güzel günler gelecek. Türk hükümetine çok teşekkür ederiz. Bize çok iyi bakıyor. Ailelerimiz kavuştu. Buraya gelemeseydik nasıl bayram yapacaktık. Dedelerimiz Ermeni çetelerinin baskısı nedeniyle Suriye'ye kaçmış. Bizde Suriye'deki savaş nedeniyle tekrar vatanımıza döndük. Bu sayede 110 yıl sonra kavuştuğumuz akrabalarımızla ilk kez bayram coşkusu yaşadık."

Karamustafa ailesinden 83 yaşındaki Remziye Kilzi de 110 yıl sonra eşinin akrabalarıyla bir araya gelip bayramlaşmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Kendilerine kucak açtığı için Türkiye'ye ve Başbakan Erdoğan'a teşekkür eden Kilzi, "Burada bayram çok güzel. Çok şükür ki burada akrabalarımıza kavuştuk, mutlu bir bayram geçirdik" diye konuştu.

Suriyeli ailenin Kahramanmaraş'taki akrabalarından Süleyman Bozoğlan ise bir asır sonra kavuştukları akrabalarıyla ilk bayramı geçirmenin tarifi olmayan bir mutluluk olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Suriyelilere kucak açmasıyla kendilerinin de akrabalarına kavuştuğunu anlatan Bozoğlan, şunları söyledi:

"Bir asır sonra akrabalarımızla bayramlaştık. Çok mutluyuz. Allah devletimizden razı olsun. Suriye'nin karıştığına üzülüyoruz ama akrabalarımızın da geldiğine sevindik. Biraraya geldik bayramlaştık. Bu bayram bizim için daha anlamlı oldu."

-110 yıllık hikaye

Suriye'de avukatlık yapan Rait Karamustafa, ülkesinde başlayan olaylar nedeniyle geldiği Kahramanmaraş'ta bir süre kaldıktan sonra döndüğü ülkesinde aile büyüklerine Kahramanmaraş'tan bahsetmiş, dedelerinin buradan göç ettiğini anlayınca akrabalarına ulaşmak için araştırma yapmıştı.

Dedelerinin 1903 yılında Kahramanmaraş'ın Süleymanlı köyünde Ermeni çetelerinin baskısı nedeniyle Suriye'ye göç ettiğini öğrenen Karamustafa, Kahramanmaraş'taki akrabalarını bulmuş, Suriye'ye dönerek ailesinin bir bölümünü daha getirerek 110 yıl sonra ulaştığı akrabalarının yaşadığı mahalleden ev kiralamıştı.

Kaynak: AA