Mısır'da Askerin Yönetime El Koyması Genel Kurul Gündeminde

TBMM - Mısır'da askerin yönetime el koyması, TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde de yer aldı.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, üç milletvekili gündemdışı söz aldı.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, "şiddet ve nefret suçu" üzerine yaptığı gündemdışı konuşmada, Mısır'da "Sisi darbesi" gerçekleştiğini söyledi.

Metiner, bin yıllardır firavunların yönetiminde olan ülkede, Tahrir'den demokrasi çıkartan halkın umutlarının, askeri darbelerle bitirilmek istendiğini söyledi.

Metiner, Tahrir'den demokrasi çıkarılmasından rahatsızlık duyanların, darbe çıkardığını ifade ederek, "Bu olayı, ilkeli, tutarlı bir dille eleştirmek, her demokratın olmazsa olmaz görevidir. Ama diyerek, bahane arayarak bir şekilde darbeye arka çıkan yaklaşımları tarih affetmeyecektir" dedi.

Mısır'da dün darbe gerçekleştiğinde Türkiye'de bir kısım malum çevrelerin nasıl sevindiğine tanık olduklarını belirten Metiner, bir televizyon kanalının, "Mısır'ın Tayyip'i devrildi" diye yayın yaptığını, bunun demokrasi adına utanç verici olduğunu söyledi.

Metiner, Mısır'ı örnek göstererek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı tehdit eden siyasi bir dil kullanmanın, demokratik anlayışla bağdaşmayacağını belirtti.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da gündemdışı konuşmasında, Türkiye'deki darbelerin kökenine bakıldığında, bölücülük ve irtica nedeniyle yapıldığının görüleceğini söyledi.

Kaplan, aradan geçen 35 yıldan sonra 12 Eylül darbesinin anayasası, siyasi partiler, seçim yasalarının aynı şekilde durduğunu savundu.

Kaplan, Meclis'in, bu darbelerden, bu eziyetlerden sonra darbeyi lanetlemekten başka yolunun olmadığını ifade ederek, bütün partilerin, ortak açıklama yaparak Mısır'daki darbeyi lanetlemesi gerektiğini söyledi.

Kaplan, TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddesinde yapılacak değişikliğin, anlamlı mesaj olması açısından Genel Kurul'da bugün görüşülmesini istedi. Kaplan, darbelere lafla karşı olunamayacağını ifade ederek, darbe hukuku, darbe tehlikesinin sürdüğünü, herkesin uyanık olması gerektiğini kaydetti.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da gündedışı konuşmasında Manisa'nın eğitim sorunlarını dile getirdi.

Kaynak: AA