Milletvekili Yavilioğlu’ndan 23 Temmuz Mesajı

AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 94. Yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Yavilioğlu, mesajında;” 94 yıl önce bugün 23 Temmuz 1919’da 54 delegenin bir araya gelmesiyle oluşan kongrede alınan kararlarla Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmış, işgalci devletler ve onların yerli uzantıları karşısında Anadolu Halkı arasında gelişen milli mücadele ruhu canlandırılarak özgürlük ve bağımsızlık ateşi yakılmıştır.” dedi.

Kongreye ruh ve değer katan Erzurum’un 94 yıl önceki aynı birlik ve kardeşlik ruhunu tarihinde, kültüründe, geleneksel değerlerinde, hatta kültürel genlerinde fazlasıyla taşıdığını ifade eden Ak Parti Erzurum Milletvekili ve Ekonomi İşler Başkan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu, “ Gazi Mustafa Kemal aramızdan ayrılmıştır ama onun özgürlük ve bağımsızlık ateşi her bir vatandaşımızın ruhunda yanmaya devam etmiştir. Nene Hatun Hakka yürüyerek aramızdan ayrılmıştır ama onun irade ve inanç üzerine kurduğu dünya, evlatlarımızın yüreğinde yaşamaya devam etmiş ve bundan sonra da devam edecektir. Bu milleti ortak değerlerinden kopartmak ve kan ve kin üzerine bir çatışma ortamı yaratmak isteyenler Erzurum’u tanımıyorlar demektir. Erzurum; tüm Türkiye’nin ortak genlerinin şifrelerini gösteren etnik, mezhebi, siyasi ve kültürel olarak farklı olana hoşgörü ve saygıyı esas alan ve toplumu bir arada tutan bir çimento olarak yıllarca yaşatmış bir ruhtur. Erzurum, yine aynı ruhla farklılıkları bu hoşgörü çimentosu ile harmanlamış, tarihten, kültürden ve evrensel değerlerden ilham alarak yeniden şekillendirmiş zengin bir geçmiş birikimi ile ortak milli iradenin ve milli hâkimiyet inancının sembolüdür.” dedi.

Bağımsız olmayan milletlerin akıbetini; devletsiz, ordusuz ve başsız kalmış bir milletin nasıl kendi kaderini kendisinin yazdığını; üzerindeki üniformayı çıkartan Mustafa Kemal’in sırtına halkın iradesini giydiğinde nasıl Atatürk’e dönüştüğünü; dış güçlere, ellerindeki silahlara, terör ve şiddete, kan ve mürekkebe, para ve medya gücüne güvenenlerin sadece halka güvenerek yola çıkanlar karşısında nasıl kaybettiklerini; Millî irade dışında bir iradeden meşruiyet arayanların sonunu Erzurum Kongresinde görebileceğimizi ifade eden Yavilioğlu, ”Tüm farklılıklarımızla tek bir milletiz. Kırmızı rengin, hilalin ve yıldızın ne anlama geldiğini; fedakâr ve cefakâr Anadolu insanının tevazuu içindeki büyüklüğünü; saygıya değer tek şeyin “insan olmak” olduğunu; vatan sevgisinin imandan nasıl kaynaklandığını; bir milleti millet yapan değerlerin neler olduğunu; kadını, yaşlısı ve çocuğuyla bir halkın vatanını iç ve dış düşmanlara karşı savunurken nasıl özgür ve bağımsız bir millet haline geldiğini; halkın ve vatanın özgürlüğü söz konusu olduğunda “halkın iradesi üzerinde hiçbir manda kabul edilemez” kararının ne anlama geldiğini Erzurum Kongresinde yaşadık ve bu yüzden 94 yıl sonra da aynı kararlılık ve inançla tekrarlıyoruz ve diyoruz ki: “ister dışardan ister içerden olsun, ister silahla olsun isterse tehditle ve şantajla olsun halkımızın özgürlüğü ve eşitliği, vatanımızın tekliği, bayrağımızın birliği önündeki her türlü vesayet, ayrımcılık, ayrıcalık ve manda taleplerini dile getiren odaklarla aynı kararlılıkla mücadele ettik ve etmeye devam edeceğiz”. Bizler millet olarak, Erzurum Kongresiyle birlikte Mustafa Kemal ve arkadaşlarının belirlediği özgürlük içinde birliktelik kaderini yaşatmaya kararlıyız.” diye konuştu.

Kaynak: İHA