Giresun’da Bin Tane Keklik Doğaya Bırakılacak

Giresun’da doğaya çevresel etkiler nedeniyle nesli tüketmekte olan bin tane kınalı keklik bırakılacak.

Giresun’da Bin Tane Keklik Doğaya Bırakılacak
Türkiye’de çeşitli çevresel etkiler ve insan baskısı nedeniyle doğal habitatlar bozulmaya devam etmekte ve nesli tehlike altında olan yaban hayvanı türlerinin sayısı gün geçtikçe arttığı belirtildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce oluşturulan ‘2013 Yılı Doğaya Keklik ve Sülün Yerleştirme Eylem Programı’ çerçevesinde bin adet kınalı keklik, Yozgat-Çalatlı Keklik Üretme İstasyonundan alınarak Giresun’a getirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürlüğünce Giresun’a getirilen bin adet kınalı keklikten 500 adeti Şebinkarahisar Tamzara’da, 500 adeti ise Alucra Demirözü köyünde bulunan Adaptasyon kafesine yerleştirildi. 1 haftalık bir adaptasyon sürecinden sonra voliyerlerde tutulan kınalı keklikler doğaya yerleştirilmek üzere salınacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Trabzon Şube Müdürü Resul Doğan, yaban hayvanları için üretme istasyonlarının belirlenerek bir dizi çalışmaların yapıldığını belirterek, “Üretilen ve yerleştirmeye uygun hayvanların üretme istasyonlarından belirlenerek yerleştirme alanına taşınması ve bu alanlara adaptasyonu amacıyla bir dizi çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışma için öncelikli olarak yerleştirilmeye uygun sağlıklı bireyler seçilmektedir. Seçilen bireyler hayvan türüne uygun taşıma yöntemleriyle, yerleştirme alanlarına taşınmaktadır. Bu yerleştirme alanları, türün biyolojik ve ekolojik isteklerine göre uyum sağlayabileceği en uygun alanlar olarak belirlenir. Yani tür, öyle gelişi güzel bir şekilde istenilen yerlere yerleştirilmemektedir. Taşınan hayvanların yine türe uygun telle çevrili adaptasyon alanlarında bulunan adaptasyon kafesleri uygun süre bekletilmektedir. Çünkü, çevrelerine yeterince uyum sağlayıcı adaptasyonlara sahip olmayan türler ya bulundukları ortamdan gitmek zorunda kalırlar ya da yaşamazlar. Burada, görevli personelce, hayvanların sahaya intibakları sağlamakta, yabanıl ortamda beslenmeyi öğrenmelerine yardım edilmektedir. Adaptif becerilerini kazandıktan sonra doğaya bırakılan türler, koruma ve izleme programları çerçevesinde karşılaşılacak olumsuzlukların giderilmesi yönünde alınan tedbirlerle gözetim altında tutulmaktadır. Bu konuda yerel avcı dernekleri ve köy tüzel kişilikleriyle işbirliği yapılarak korumaya katılımları sağlanmaktadır” dedi.

Doğan, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, doğal mirasımızın bir parçası olan yaban hayvanı türlerini ve onların yaşadığı habitatları korumak için bir dizi tedbirler almaktadır. Bu kapsamda, Genel Müdürlüğümüze ait üretme istasyonlarında ürettiği türleri eski yaşam alanlarına ya da yaşaması uygun olan yeni alanlara yerleştirmekte ve yerleştirilen türlerin yeni çevreye adaptasyonu için çalışmalar yapmaktadır. Son yıllarda bilinçsiz avlanma, habitat bozulması, tarımsal faaliyetlerle yaşam alanlarının daralması, tarım ilaçları ve özellikle 2011-2012 kış döneminde yaşanan olumsuzluklardan dolayı ülke genelinde kanatlı yaban hayvanları popülasyonlarında önemli azalmalar görülmüştür” diye konuştu.

Öte yandan, '2013 Yılı Doğaya Keklik ve Sülün Yerleştirme Eylem Programı' çerçevesinde Giresun’a 2 bin adet keklik ve bin adet sülün tahsis edildi. Programın ilk ayağını oluşturan bin adet kekliğin yerleştirilmesinden sonra tahsisi yapılarak geriye kalan diğer keklik ve sülünlerin doğaya yerleştirilme süreci Eylül ayında bitmiş olacak

Kaynak: İHA