Ahşap Tekne Geleneğini Avrupa'ya Tanıtıyorlar

Bartın Üniversitesi (BÜ) tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen "Ahşap Tekne Yapım Geleneğinin Modellendirilmesi Projesi" kapsamında 7 ülkeden gelen 12 Avrupalı, ahşap tekne maketi yapmak için ter döküyor.

Ahşap Tekne Geleneğini Avrupa'ya Tanıtıyorlar
İspanya, İtalya, Ukrayna, Letonya, Portekiz, Macaristan ve İngiltere'den kente gelen 12 misafir, Orman Fakültesi atölyesinde model ahşap tekne yapıyor. Misafirler, 40 yıllık ahşap yat tekne ustası Sedat Ölçer eşliğinde model ahşap tekneleri profesyonelce yapıyor.

Orman Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Selman Karayılmazlar, yaptığı konuşmada, “Dekanlık olarak geleneksel ahşap yat yapımına ilişkin bir proje hazırladık. Projemize 7 ülkeden 12 katılımcı var. Bartın’ın geleneksel çektirme diye tabir edilen teknelerin ahşap modelini yaptırıyoruz. Ahşap tekne yapımının çok eski bir gelenek olduğu Bartın'da, 15 kilometrelik Bartın Irmağı kıyılarında da ustaların hünerli elleriyle birçok ahşap gemi imal edilmiş. Osmanlı döneminde birçok savaş gemisi bu bölgede yapılmış. Yaklaşık 6 gün boyunca sizlerle hem ahşap tekne yapımı konusundaki kentin tecrübelerini paylaşacağız hem de bu bölgeye özgü model tekne yapımını gerçekleştireceğiz” dedi.

Avrupa’dan gelen misafirlerin ahşap tekne yapmayı hemen kavradıklarını belirten 40 yıllık ahşap gemi ustası Sedat Ölçer, şunları söyledi: “Misafirlerimizin bu işi sevmeleri ve çok kısa bir zamanda bir eser ortaya çıkarmaları bizleri şaşırtıyor. Çok ilgileri var ve hiç daha böyle birşey görmemişler. 4 günlük bir zaman içerisinde maket yapmaları bana göre bir mucizedir. Bu iş kabiliyet işidir. Avrupalılara ne söylersen onu kapıyorlar ve yapıyorlar”
Model ahşap tekne yapmayı öğrenen Macaristanlı Anita Belak, şöyle konuştu: “Bir arkadaşım yoluyla ve özellikle Avrupa Birliği kataloglarından Bartın’ın buradaki çalışmasını duydum ve Bartın Üniversitesi’ne başvurarak buraya kabul edildim. Öncelikle model gemi yapma konusunda çok büyük bir tecrübe kazandım. Çok ilgimi çekti. Bartın’ın tarihi kültürel ve denizle olan ilişkisi çok harika”
Bartın’ın misafirperverliğinin çok güzel olduğunu ifade eden Birleşik Krallık'tan gelen Coralina Twist ise, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçekten burada olmak çok güzel bir duygu. Türkiye çok güzel bir ülke. Arkadaşlar ile birlikte burada model gemi yapmaktan keyif alıyoruz. Bartın’da yediğimiz yemekler, İngiltere’deki yemeklerden çok daha güzel. Özellikle salata ve balığa bayıldım. Ayrıca, Kurucaşile’de teknelerin ve diğer botların yanına gelince yaptığımız işin gerçeğe ne kadar yakın olduğunu gördüm.”
Avrupalı misafirler, model gemi yapımının ardından Bartın’ın tarihi ve kültürel yerlerini gezerek hatıra fotoğraf çektiriyorlar.
Kaynak: İHA