Belediye’den Açılış ve Temel Atma Töreni

Şanlıurfa Belediyesi, 28 Haziran 2013 günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Şanlıurfa ziyareti esnasında bir dizi hizmetlerin açılışını ve temel atma töreni gerçekleştirecek.

Belediye’den Açılış ve Temel Atma Töreni
Turgut Özal Parkı’nın hizmete girmesiyle buranın açılışını saat 20:30’da Bakan Faruk Çelik yapacak. Şanlıurfa Belediyesi, gündüz saat 15:30’da temizlik işçilerine yapılacak olan konut projesinin temel atma törenini gerçekleştirecek. Turgut Özal Parkı’nın açılışı Sanatçı Göksel’in konseriyle gerçekleşecek. Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. A. Eşref Fakıbaba ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in katılımlarıyla gerçekleştirilecek açılış ve temel atma törenlerine bütün halkın davetli olduğu belirtildi.

TURGUT ÖZAL PARKI
43 bin metre karelik alanda kurulan ve Bakan Çelik’in katılımıyla açılışı yapılacak olan Turgut Özal Parkı, Ulubatlı Mahallesi’nde bulunuyor. Eski Çarşamba Pazarı’nın yerini Turgut Özal Parkı olarak yapan Şanlıurfa Belediyesi, park içerisinde engelli çocuklar için oyun alanları, 820 metre koşu ve yürüyüş parkuru, su gösterileri, şelale, kaskatlı havuz, amfi tiyatro alanı, yarasa çadırları, pergole, kemerli gölgelikler, engeliler için akülü araç pisti, kay kay pisti, spor kompleksi, fitnes alanı ve çocuk oyun alanları gibi alanlar yer alıyor.

TEMİZLİK İŞÇİLERİNE KONUT
Şanlıurfa Belediyesi, 6 milyonluk arsayı işçilerin kooperatifine 200 bin liraya sattı. Kıdem tazminatları peşinata sayılan ve asgari ücret alan işçiler, ayda 400 liraya ev sahibi olmaları için de çalışmalara başlandı. Evlerin ödemeleri, gelecek yıl Şubat ayında teslimin ardından başlayacak. Belediye Başkanı Fakıbaba, Şanlıurfa’yı Türkiye’nin en temiz kentlerinden biri haline getiren temizlik işçilerine ‘ev hediyesi’ ile teşekkür edecek. Bizzat Başkan Fakıbaba tarafından hazırlanan proje, belediyenin temizlik işlerini yürüten Albayrak Temizlik Firması’nda taşeron olarak çalışan 600 işçi ‘kolay yoldan’ ev sahibi olacak.

75 BİN LİRALIK KONUT, 40 BİN LİRAYA
Yaklaşık 5 bin kişinin yaşayacağı şekilde yapılacak 600 konutun, maliyeti 75 bin lira olmasına karşın işçilere 40 bin lira bedelle satılacak. Fakıbaba, bunun nasıl olacağını ise şöyle anlattı:
“Şehir Merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Yenice Bölgesi’nde belediye ait 35.5 dönüm arsa, temizlik işçilerinin kurduğu kooperatife satıldı. 6 milyon lira değerindeki arsa, Belediye Encümeni kararıyla kooperatife 200 bin liraya verildi.

Ayrıca sitenin altyapı, kanalizasyon, içme suyu, yol, kaldırım, çevre düzenlemesi gibi işleri de belediye tarafından yapılarak, maliyetin işçiler açısından düşmesi sağlandı. Bunun yanı sıra sitenin market, fırın, eczane gibi ticari alanlarının da satılarak kooperatife devredilecek. Konut temelini Bakanımız Faruk Çelik ile atacağız ve önümüzdeki yıl Şubat ayında da teslimatını inşallah gerçekleştireceğiz.”

ASGARİ ÜCRETLE 40 BİN LİRA NASIL ÖDENECEK?
Ayda 774 lira maaşla işçiler 40 bin lirayı nereden bulup, ödeyecekleri konusuna da açıklık getiren Fakıbaba, öncelikle işçilerin 10 bin lira peşinat yatırmaları gerektiğini belirtti.

Bunun büyük bölümü ise kıdem tazminatlarından tahsil edileceğinin altını çizen Fakıbaba, işçilerin tazminatlarının çalışma sürelerine göre 4 ila 6 bin lira civarında tuttuğunu aktardı.

Fakıbaba, “Yani bir işçimizin tazminatı 6 bin lira tutuyorsa onun 4 bin lira daha ilave ederek 10 bin lirayı tamamlamasını isteyeceğiz” diye konuştu.

AYLIK TAKSİTLER 400 LİRA
Temizlik işçilerin kalan 30 bin lirayı ödeyebilmesi için de bankalarla bir dizi görüşme yaptıklarını söyleyen Fakıbaba, en son Finansbank ile masaya oturduklarını aylık 0,8 civarında olan konut faizinin Şanlıurfa Belediye işçilerine 0,55 ila 0,6 civarında faizle 9 yıl vadeli olarak verilmesi üzerinde anlaşıldığını vurguladı. Fakıbaba, aylık taksitlerin ise yaklaşık 400 lira olarak belirlendiğini dile getirdi.

Kirada oturan temizlik işçilerinin hem kira ödeyip hem ev taksitini ödeme formülünü de açıklık getiren Fakıbaba “Onun çaresini de bulduk. Taksitler evlerin tesliminden sonra başlayacak. Yani 2014 yılı Şubat ayında evler teslim alınıp, oturmaya başladıktan sonra kredi taksitleri de ödenmeye başlayacak” ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar çok sayıda projeye imza attıklarını belirten Fakıbaba, kendisini en çok mutlu eden projenin temizlik işçilerini ev sahibi edecek bu proje olduğunu söyledi.

“Temizlik işçilerini evladım gibi görüyorum. Eşiniz ve çocuklarınızı yaşanabilir bir ortamda yaşatmak bizlerin görevi” diyen Fakıbaba, bu projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu ve diğer belediyelere de örnek olabileceğini aktardı.

KONUTLAR NASIL OLACAK?
Proje, 9 katlı 15 blok halinde 600 daireli bir site olarak planlanıyor. Her bir konut brüt 97 metrekare olacak. 2 oda 1 salondan oluşan konutlarda ısı yalıtımının yanı sıra duş kabini, vestiyer, mutfak dolabı gibi her türlü donanımlar olacak.
Kaynak: İHA