Ormanları, 29 Yıldır Yangından Koruyorlar

ADANA - Adana Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki Karahan Yangın Gözetleme Kulesi'nde görevli iki çocuk babası Ali Yılmaz, eşi ile 29 yıldır

ormanı, yangınlara karşı gözetliyorlar.

Çatalan Barajı Gölü yakınlarındaki tepelik alana kurulan kulede görev yapan Ali Yılmaz, AA muhabirine, mesleğini 29 yıldır kesintisiz sürdürdüğünü söyledi.

Eşi Arzu Yılmaz'ın bu sürede kendisini yalnız bırakmadığını, haziran başından ekim sonuna kadar kulede kaldıklarını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Sabah erken saatte önce çevreyi gözetleyip, durum normal ise kahvaltımızı yapıyoruz. Gün boyu eşim ve ben nöbetleşe elimizde dürbün, gözlemimizi sürdürüyoruz. Ailece kaldığımız için de herhangi bir zorluk çekmiyoruz. Biri üniversitede eğitim gören, diğeri matbaada çalışan iki çocuğumuz burada büyüdü. Son 4 yıldır da 12 ay burada kalıyoruz."

Arzu Yılmaz da ev işlerinin yanı sıra günün belirli saatlerinde yangın olup olmadığını kontrol etmek için dürbünle çevreye baktığını kaydetti.

Eşinin görevi gereği 24 saat nöbette olduklarını anlatan Yılmaz, "Burada bir ömür geçti. Artık ben de kocam gibi işin püf noktalarını iyi biliyorum. Çevreyi tanıdığım için duman gördüğümde ormanın içinde veya dışında olduğunu anlıyorum. Kulede görev yaparken hataya yer yok. Eşim herhangi bir nedenle buradan ayrıldığında onun yokluğunu aratmıyorum" diye konuştu.

-Gözetleme kulelerinin önemi

Adana Orman Bölge Müdürlüğü Yangınla Mücadele Şube Müdürü Kazım Tatlı ise sorumluluk sahalarındaki 976 bin hektar ormanlık alandan 548 bin hektarın birinci derece yangın riskinde olduğunu söyledi.

Bölgede 1969'dan bu yana 3 bin 300 yangın çıktığını, 30 bin 208 hektar alanın zarar gördüğünü belirten Tatlı, gözetleme kulelerinin, yangına kısa sürede müdahalede bulunulması açısından önem taşıdığını vurguladı.

Bölgelerinde 46 yangın gözetleme kulesi bulunduğunu, bunların 20'sinde görevlilerin eş ve çocuklarıyla kaldığını dile getiren Tatlı, şöyle devam etti:

"Görevlilerimiz her yıl 1 Haziran-30 Ekim arasında 24 saat süreyle ormanı gözlemleyerek yangınları merkezimize ve kendilerine yakın diğer kulelere bildiriyor. İhbarın ardından kara ve hava araçlarıyla müdahalede bulunuluyor. Karahan gözetleme kulesinde de personelimiz karısı ile 29 yıldır görev yapıyor. Karahan, Sallangaç, Dernek, ve Horzum gözetleme kulelerimizde ayrıca Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi mevcut."

Kazım Tatlı, kulelerden ormanın yüzde 96'sının 24 saat gözlemlendiğini, geçen yıl 20 dakika olan yangına müdahale süresini bu yıl 15 dakika olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA