Haydar Aliyev Bilgi ve Araştırma Merkezi Açıldı

Azerbaycan’ın merhum lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 90. yılı münasebetiyle Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde (AÜ) Haydar Aliyev Bilgi ve Araştırma Merkezi açıldı.

Haydar Aliyev Bilgi ve Araştırma Merkezi Açıldı
Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’ndeki kütüphanenin içinde bulunan merkezin açılışına, Azerbaycan Milletvekili ve Medikal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Amiraslanov Ahliman Tapdig Oglu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Azerbaycan Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, ve 8 kişilik Azeri heyet katıldı.

İlk olarak Resim Galerisi’ndeki Azeri sanatçıların yaptığı resimlerden oluşan sergiye katılan protokol erkanı, daha sonra Haydar Aliyev’in doğumunun 90. yılı münasebetiyle düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeler takdim etti. Serginin ardından heyet, kütüphane içinde bulunan Haydar Aliyev Bilgi ve Araştırma Merkezi’nin açılışına geçti. Burada TRT'nin canlı yayınına katılan heyet, daha sonra merkezi gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Açılışlar sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Azerbaycan Milletvekili ve Medikal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Amiraslanov Ahliman Tapdig Oglu, siyasetçi ve büyük lider adına burada böyle bir merkezin açılmasının sadece Türkiye ve Azerbaycan için değil, Türk dünyası için büyük bir olay olduğunu söyledi.

Ünlü siyasetçi Haydar Aliyev’in Türk dünyasının büyük siyasetçilerinden biri olduğuna dikkat çeken Tapdig Oglu, “Haydar Aliyev’in en büyük arzusu Türk dünyasının bir olmasaydı. Bütün dünyada Türk Cumhuriyetleri kardeş olsunlar istiyordu. Bugün açılan bu merkezin asıl amacı Azerbaycan ve Türkiye arasında mevcut olan kardeşlik duygularını pekiştirmektir. Anadolu Üniversitesi’nin çalışmaları Azerbaycan’da yeşillensin, orada da yayılsın. Bugün burada açılan bu merkez, Azerbaycan’da bulunan üniversiteler arasındaki bağı geliştirecektir. Bu merkezin çok büyük hedefleri var. Biz Azerbaycan olarak bu merkeze çok büyük önem veriyoruz. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın’a kendim ve buraya Azerbaycan’dan gelen heyet adına teşekkür ediyorum. Biz ne şanslı insanlarız ki bu açılışa katılma şansını yakaladık” dedi.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın ise, Anadolu Üniversitesi olarak böyle bir misyonu yerine getirdikleri için mutlu olduklarını kaydetti.

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki bilimsel alanların hızlı bir şekilde geliştiğini anlatan Aydın, “Her iki ülke arasındaki bilimsel çalışmalara bu merkezden katkılar yapılabilecektir. Burayı ziyaret edenler Büyük Devlet Adamı Haydar Aliyev’i daha yakından tanıma fırsatı bulacaklardır. Biliyorsunuz burası Bakü’den Bürüksel’e, Kıbrıs’tan İngiltere’ye kadar global bir kampüstür. Bu merkez, dünyadaki bütün araştırmacılara global olarak hizmet verecektir. Umuyorum ki burası desteklendiğinde, iki ülke arasındaki refahın toplumun gelişmesinde ve bilimsel konularda çok büyük katkılar yapacaktır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA