Antalya’da “Beyaz Kod”la Açılan Davalarda 17 Ceza

İl Sağlık Müdürü Dr. Adem Bilgin, Sağlık Bakanlığı’nın “Beyaz Kod” adıyla, kamu ve özel hastanelerdeki şiddet olaylarını takip edebilmek amacıyla kurduğu birimin yaptığı çalışmaların sağlık alanında şiddetin önlenebilmesi açısından Antalya’da da meyvelerini vermeye başladığını bildirdi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Adem Bilgin yaptığı yazılı açıklamada, sağlık çalışanına şiddete karşı 2012 yılı boyunca ve 2013 yılının ilk 3 ayında Beyaz Kod Birimi’ne iletildikten sonra adliyeye intikal eden olaylarda sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar ibretlik cezalarla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Bilgin açıklamasında, Antalya’da, Sağlık Bakanlığı vekilleri tarafından hukuki yardımda bulunulan sağlık personellerinin müşteki sıfatı ile yer aldığı toplam 17 ayrı olayın kayıtlara geçtiğini belirtti.

Bilgin açılan kamu davaları ve sonuçlarını ise şöyle sıraladı:
”Antalya Atatürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan bir doktora 13.09.2012 tarihinde hakaret ettiği gerekçesiyle İ.K.'ya Hakaret, Basit Tehdit suçlamasıyla açılan davada mahkeme sanığa hakaret suçundan 10 ay, basit tehdit suçundan ise 1 ay 20 gün hapis cezası verdi.Kırcami Diş Polikliniği’nde diş doktoru olarak görev yapan bayan doktora yönelik hakaret suçundan Antalya 11. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından sanık İ. Ö.'ye 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Kaş Sulh Ceza Mahkemesi’ne intikal eden bir diğer olayda ise Kaş Devlet Hastanesi’nde görev yapan sağlık çalışanına hakaret ettiği gerekçesiyle G.G.'ye 7.080 TL adli para cezası verildi.

A. A.'ya 20.09.2012 tarihinde bir doktor ile yaşadığı sorun nedeniyle işlediği görevli memura hakaret suçundan dolayı açılan davada Antalya 6. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 10 ay hapis cezası verildi.

Antalya 5. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından sanık Ş.A.'ya bir kamu görevlisine basit tehdit suçundan dolayı 660 TL adli para cezası verildi.

Kaş Sulh Ceza Mahkemesi tarafından sanık R. A.'ya, Kaş Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan sağlık çalışanına görevinden dolayı hakaret ettiği gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Manavgat 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından Manavgat Devlet Hastanesi’nde 3 kamu görevlisi ile yaşadıkları tartışma neticesinde; aynı aileden olan Mehmet Tutar’a tehdit suçundan dolayı 8.840 TL adli para cezası, Ö. T.'ye kasten yaralama suçundan ötürü 1.000 TL adli para cezası, T. T.'ye ise yine tehdit suçundan ötürü 600 TL adli para cezası uygulanmasına karar verildi.

Manavgat 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme, sanık M. T.'nin, Manavgat Devlet Hastanesi’nde görevli personele karşı işlediği basit tehdit suçundan 500 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

Manavgat 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Manavgat Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde görevli bayan doktora küfür ederek hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle, daha önceden sabıkası bulunan ve cezası ertelenmiş olan Y.G.'nin 1 yıl 2 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi.

Yarasının pansumanı için hastaneye gelen sanık K. U.'ya, bayan hemşireye küfür ederek işlediği hakaret suçundan ötürü Antalya 6. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 11 ay 20 gün hapis cezası verilmesine karar verildi.

Antalya 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından, sağlık çalışanı ile yaşadığı olaydan ötürü kamu görevlilerine hakaret ettiği gerekçesiyle sanık C.S.Ç.'nin 5 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

Manavgat Devlet Hastanesi 112 Acil’de doktor olarak görev yapan sağlık çalışanı ve diğer doktorlara küfür ederek hakaret ettiği gerekçesiyle sanık K.S.'nin, Manavgat 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 7.080 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

Manavgat Taşağıl Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan doktoru tehdit ettiği gerekçesiyle B.E.'ye Manavgat 3. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 5 ay hapis cezası verildi ve sanığın cezası 3.000 TL adli para cezasına çevrildi.Antalya 5. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli bayan sağlık personelini tehdit ettiği gerekçesiyle sanık E.K.'ye 5 ay hapis cezası verilmesine hükmedildi.Manavgat 3. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından sanık R.K.'nin, kamu görevlisini tehdit ettiği gerekçesiyle 5 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi’nde görevli bir doktoru tehdit ettiği gerekçesiyle sanık F.Ö.'ye Antalya 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 7.080 TL adli para cezası verilmesine karar verildi.

Sanık C.Y.'nin, Kumluca’da yaşanan bir kavga olayında kamu görevlisine karşı hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle Kumluca Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 2 ay 27 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.


Kaynak: İHA