Asker Firarisinin Polisin Açtığı Ateşle Ölmesi

İzmir - Aydın'da adliyeden kaçarken polisin tabancasından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Mahir Zorbey Demirkaya'nın ailesinin avukatı Bülent Tokçuoğlu, silahın kaza ile ateşlendiğine inanmadıklarını belirterek, sanığın en ağır cezaya çarptırılmasını istediklerini söyledi.

Demirkaya'nın ailesi, olay anının güvenlik kamera görüntülerini basınla paylaştı.

Avukat Tokçuoğlu, olayda yaşamını yitiren Mahir Zorbey Demirkaya'nın dayısı İskender Avcı ve kardeşi Ulaş Diyar Demirkaya ile birlikte İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lokalinde basın toplantısı düzenledi.

Tokçuoğlu, Polis memuru M.S'nin, 4 Mart 2012'de, yaşı küçük çocuğu alıkoyduğu iddiasıyla gözaltına alınan Mahir Zorbey Demirkaya'yı, asker firarisi olduğu gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş 10 ay hapis cezası bulunduğu için Aydın Adliyesi'ne götürdüğünü, tutuklanan Demirkaya'nın annesine sarılma bahanesiyle kelepçesini açtırmasının ardından kaçtığı bilgisini verdi. Demirkaya'nın, kendisini kovalayan polisin tabancasından çıkan kurşunlarla, omuzundan ve başından vurularak hayatını kaybettiğini hatırlatan avukat Tokçuoğlu, olayla ilgili dava seyrini şöyle aktardı:

"Ayağının kaydığını ve Demirkaya'yı yanlışlıkla öldürdüğünü söyleyince serbest bırakılan sanık polis memuru, savcılığın itirazı üzerine tutuklandı. 'Olası kast ile insan öldürmek' suçlamasıyla savcının 25 yıl hapis cezası istemiyle dava açtığı polis memuru M.S, Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada 'suç vasfının değişme ihtimali' gerekçesiyle serbest bırakıldı.

İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu'ndan mahkemeye gönderilen raporda, 'Düşme sırasında dengenin bozulması ve düşme sonrası silahın kontrolsüz olarak kendiliğinden ateş almasının mümkün olmadığı, en az iki kez tetiğe kuvvet uygulamış olduğu' bildirildi.

Rapor doğrultusunda 'silahın hedef gözeterek bilinçli şekilde ateşlendiği' iddiasıyla savcı, sanığın istenen cezanın üst sınırı olan 25 yılla cezalandırılmasını talep etti."

Dava sürerken savcının değiştiğini, yeni savcının ise duruşmada, polis memurunun Demirkaya'yı kaza ile vurduğunu, olayın taksirli suç kapsamına girebileceğini söylediğini belirten Tokçuoğlu, sanığın az bir ceza alarak serbest bırakılmasının gündeme geldiğini ifade etti.

Tokuçoğlu, Demirkaya'nın ailesi ve avukatı olarak adaletin yerine gelmesini beklediklerini belirterek, "Kamu vicdanının rahatlatılmasını istiyoruz. Diliyoruz ki, dur ihtarına uymayan gencecik bir insanı ölümüne yolaçan polis en ağır ceza ile cezalandırılır" diye konuştu.

Olayda yaşamını yitiren Mahir Zorbey Demirkaya'nın kardeşi Ulaş Diyar Memirkaya da ağabeyinin vurulma anını gösteren güvenlik kamerası görüntülerine gazetecilere izlettirerek, olayın kazayla meydana gelmediğini savundu.

Güvenlik kamerası kayıtlarında, Demirkaya'nın vuruluş anının yer aldığı görüldü.

Kaynak: AA