'Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu' Kurulması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecinde kimseye söz vermediklerini, kimseyle pazarlık yapmadıklarını ve yapılan her şeyi milletin huzurunda gerçekleştiğini belirterek, “Bunları bugün yapmazsak Türkiye’nin geleceği o zaman risktedir” dedi.

'Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu' Kurulması
TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti'nin 'Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu' kurulmasına ilişkin önergesi görüşülmeye devam ediliyor. Önergenin okunmasının ardından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay söz alarak çözüm sürecine ilişkin bir konuşuma yaptı. Atalay, muhalefetten zaman zaman Meclis'e bilgilendirme yapılmadığına dair eleştiriler geldiğini söyleyerek, kurulacak olan komisyon sayesinde Meclis'e bilgi verilebileceğini söyledi.

Hükümetin partileri bilgilendirme gayretine girdiğini fakat bunun ilgi görmediğini belirten Atalay, terör sorununu çözen bütün ülkelerde iktidar ve muhalefetin işbirliği yaptığını söyledi.

"Biz AK Parti olarak işbirliğini istiyoruz" diyen Atalay "Gerekirse biz Meclis'i genel görüşme çerçevesinde de bilgilendirmeye ve görüşler almaya da açığız" şeklinde konuştu

Çözüm sürecinde Meclis'in de desteğini ve önerilerini almak istediklerine vurgu yapan Atalay, "Hükümet olarak bu komisyona çalışmaları esnasında her türlü yardım ve desteğin sağlanmasından emin olunmasını istiyorum" dedi.

"Sözüm var diyen herkesin sözünü dinlemeye, desteğini almaya hazırız" diyen Atalay, yapılan kamuoyu araştırmalarına göre milletin umudunun fazla olduğunu söyledi.

AK Parti'nin 2001 yılındaki programında bugün yapılanların hepsinin yazılı olduğunu dile getiren Atalay, kendilerinin günü birlik siyaset yapmadıklarını ifade etti.

19 Kasım 2002'de ilk Bakanlar Kurulu'nda olağanüstü halin kaldırıldığını hatırlatan Atalay, birçok alanda adımlar atıldığını ve bunların TBMM'den geçtiğini kaydetti.

AK Parti'nin 10 yılda yaptığı devrimleri kitap haline getireceklerini ifade eden Beşir Atalay, hükümettin yaptığı reformları TBMM kürsüsünden tekrar hatırlatarak bilgi verdi. Atalay, "Biz bu süreci, bu milli birlik ve kardeşlik projesine aynı ilk günkü gibi devam ediyoruz" diyerek, terörün istismar ayaklarının ortadan kaldırıldığını ifade etti.

Herkesin inançlarıyla Türkiye'de özgürce yaşanacağını dile getiren Atalay, "Bugün herkes biliyor Türkiye ekonomik olarak dünyada nerede? Ve o gün neredeydi? Türkiye 3 misli büyüdü, milli gelirimiz 3 misli arttı ve Türkiye bugün hamdolsun G-20'lerin içinde. Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi, dünyanın 17. ve değerli milletvekilleri kendi ülkeniz, bundan gurur duyalım. Bunu şu parti, bu hükümet yaptı diye düşünmeyelim. Hepimiz yurt dışına çıkınca bunu görüyoruz bakın. Bugün uluslararası platformlarda dünyanın yıldızı parlayan 4-5 ülkeden birisi Türkiye. Brezilya, Japonya, Çin, Kore diye bunlar sayılıyor ve Türkiye işte bunlardan biri. Türkiye bugün orada. Biz bu gerçekler için çalışıyoruz, Türkiye'yi büyütmek için çalışıyoruz" diye konuştu.

“BİZ MİLLETİ HİÇ ALDATMADIK”

Kendilerinin terör sorunun çözümü sürecinde milleti aldatmadıklarını, kimseye söz vermediklerini ve milletin kendilerine destek verdiğini söyleyen Beşir Atalay şunları kaydetti: "Biz büyük cesaret gösterdik, riskler aldık eleştiriler oldu. Burada bugün yine ne eleştiriler, ne üslup… Terörün kucağına oturmamız, işte zillete düşmemiz falan… Tabii ben bunlara girmiyorum. Tabi ben araştırma önergesinin ruhuna uygun bir konuşma yapmak istiyorum. Yine o eleştiriler oluyor, hep oldu ama bir dayanağımız var; millet. Millet bize çok destek verdi hala da veriyor. Bu projede de milletin desteği var. Herkeste umut var bugün bir büyük umut var. Ve ne iftiralar, ne badireler, darbe girişimleri, karalama kampanyaları, bizlerle ilgili olmadık sözler… Ama milletimiz yalnız bırakmadı. Bütün seçimlerden güçlenerek çıktık, hamdolsun. Her seçimde biraz daha fazla. Ve şimdi kamuoyu yoklamaları 11. yılımızda şuanda yine bizi seçimdekinden daha yüksek bir yerde gösteriyor; yüzde 52 buçuklarda.

Burada bazen milleti aldatmaktan falan söz ediliyor. Bakın biz milleti hiç aldatmadık. Bakın zaten bu millet aldanmaz, her iki kişiden birisi oy veriyorsa bu milleti aptal yerine mi koyuyorsunuz millet aldanıyor? Millet aldanmaz. Biz millete çok güveniriz ve bu millet aldanmaz. Ve burada özellikle şunu ifade edeyim; biz milletin rehberliğini esas aldık ve daima milletin rehberliğinde yürüdük. Millete rağmen asla bir şey yapmadık, asla yapmayız, çözüm sürecimizde de millete rağmen, milletin istemediği hiç bir şey yapmayız. Bunu bir kez daha buradan ifade edeyim."

“BUNLARI YAPMAZSAK, TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ RİSKLİDİR”

Atalay, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada çözüm sürecinde hiç kimseyle pazarlık yapmadıklarını, kimseye söz vermediklerini kaydetti.

AK Parti’nin bu ülkenin çimentosu olduğunu belirten Atalay, çözüm sürecindeki atılan adımların atılmaması durumunda ülkenin bütünlüğünün risk altında olacağını söyledi.

Atalay konuşmasını şöyle sürdürdü: "Artık terör bitsin ve çözüm sürecinin hedefi budur ve inşallah sağlayacağız. Silahlar bırakılsın, işte bu meclis konuşsun. Sorunlar bu Meclis’te tartışılsın, siyaset kurumu bunları çözsün. Bizim çabamız bu. Çalışmamızın hedefi bu.

Kimseyle hiçbir biz pazarlık yapmadık. Kimseye de söz vermedik. Yapılan her şey milletin huzurunda. Bunun dışında yalan, bunun dışındakiler yanlış. Biz size ilk elden söylüyoruz; olan her şey milletin huzurunda. Ve milletin huzurunda devam edecek. Kimin ne düşündüğünü millet bilecek. Siz bize inanmasanız da millet bize inanıyor. En önemlisi de bu... Ülkemizin milli birliği, beraberliği, üniter yapısı bizim için esastır. Ben şunu söyleyeyim, hepinize diyorum değerli kardeşlerim şuna inanın; AK Parti’nin bu ülkenin bütünlüğünün, milletimizin kardeşliğimizin sigortasıdır, çimentosudur. Her kesimden oy alan, her kesimi temsil eden, ülkemizin her yerinde olan AK Parti Türkiye’nin bütünlüğünün garantisidir. Bunları yapmazsak Türkiye'nin geleceği risklidir. Bunları bugün yapmazsak sayın milletvekilleri, Türkiye’nin geleceği o zaman risktedir. Ve şunu bilin, Türkiye bunlarla büyüyecektir. Bakın büyük ülke, rahatlayan lüke, korkulardan kurtulan, farklılıkları zenginlik olarak gören, herkesin rahat nefes aldığı, şiddet içermeyen her düşüncenin ifade edildiği… Büyük Türkiye budur. Darlıklara düşerek ülkeyi büyütemezsiniz.

Onun için biz şunu diyoruz; açık gönülle gelin, değerli milletvekilleri, siyasi partilerimiz gelin katkı verin, görüş verin. Biz partilerle her düzeyde görüşmeye açığımız. Sadece eleştirmeyin, destek verin, teklif getirin. Deyin ki, ‘öyle değil, şöyle yapın’ deyin. PKK ile şunla bunla biz görüşmüyoruz. Türkiye büyük bir devlettir.”

“MUHALEFET PARTİSİ OLARAK SÜRECİN İÇİNDE YER ALMAK ZORUNDASINIZ”

TBMM Genel Kurulu’nda partisi adına Beşir Atalay’dan önce bir konuşma yapan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise konuşmasıyla dikkat çekti. Kendisinin 2 dönemdir parlamentoda olduğunu ve “Yarabbim bu Meclis’e bu onuru bahşet” diyerek barış gelsin diye dua ettiğini belirten Kaplan, çözüm sürecinde atılan adımları hatırlatarak, “Yapmayın arkadaşlar Türkiye elden gitmez” dedi.

Muhalefete de seslenen Kaplan, “Muhalefet partisi, siz bu sürecin içinde yer almak zorundasınız” dedi.

Bir ara kürsüde bulunan su bardağını alarak su içmek isteyen Hasip Kaplan, espiri yaparak daha önce bardak kırdığı konuşmasını akıllara getirdi. Kaplan “Bardağa dokunuyorum, korkmayın su içmek için…” diyerek salondakileri güldürdü.

Kaplan ayrıca Türkiye’nin bölünme paranoyasını aştığını söyledi.

Kaynak: İHA