Askeri Belge Davasında İddianamenin Okunmasına Devam Edildi

İzmir'de tehdit ve şantajla askeri bilgi ve belge temin etme davasına devam edildi.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü haftasının ilk günü, bin 937 sayfalık iddianamenin okunmasıyla başladı.

İddianameden, örgüt adına çalışan eskort kadınlar aracılığıyla üst düzey bürokrat, subay ve astsubaylarla ilgili toplanan fişleme bilgileri ile örgütün arşivi Pandora'dan çıkan bilgi ve belgeler okundu. Örgütün topladığı bilgi ve belgeleri arşivlediği 'Pandora' veri tabanında 'China heyeti 1 kasim 2010' isimli dosyada, "1 Kasım 2010 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası yetkilileri ile yapılan toplantı notu" başlığı altında, Çin Merkez Bankası yetkilileri ve çeşitli şirket yöneticilerinden oluşan heyetin, Çin ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeye yönelik, Türk Lirası ve Çin Yuanı kullanımının ele alındığı toplantı sonunda, Türkiye'de banka kuruluşu ve şube açılmasına ilişkin kapsamlı bilgilendirme için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna (BDDK) yönlendirdiklerine dair belgelerin bulunduğu belirtildi. Örgütün arşivinden, "Hükümetlerarası Rus-Türk Karma Ekonomik İşbirliği Komisyonu" üyelerini listesinin çıktığı, "Turkish Treasury Simulation Model for Debt Strategy Analysis" (Türkiye Hazinesi Borc Strateji Analizi Simulasyon Modeli) başlıklı İngilizce belgenin de kaydedildiği ifade edildi. Örgütün elinde, İsveç'te yerleşik Türk işadamları hakkında bilgilerin de bulunduğu belirtildi.
ASKERİ MAHKEME KARARLARI ÖRGÜTTE
Pandora'ya, "PKK kıyafeti giyen askerlerin duruşma tutanağı" ve "TC Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi Ankara" ve "Gerekçeli karar" başlıklarıyla kaydedilmiş dosyalarda, 1994 yılında PKK kıyafeti ile kamufle olarak istihbari çalışma yapan askeri bir tim ile söz konusu timi PKK'lı zannederek başka bir askeri birlik ve birliğe bağlı geçici köy korucularının çatışmaya girmesine ilişkin yapılan yargılamaya ilişkin hazırlanmış on altı sayfa evrakın taranmış görüntüsünü içerdiği de iddianameden aktarıldı.
Tekin Ümit hakkındaki hüküm" isimli dosyada da, "TC Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı Ankara" ve "Hüküm gönderildiği" başlıklarında, Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanlığına hitaben Jandarma Tuğgeneral Tekin Ümit hakkında askeri mahkemenin gerekçeli kararının gönderildiğine ilişkin Hakim Albay Genelkurmay Yardımcı Askeri Savcısı Faruk Özeroğlu adıyla hazırlanmış on yedi sayfalık belgenin taranmış görüntülerinin bulunduğu belirtildi. Örgütün elinde, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Milli Menfaatleri" ve "Türkiye Cumhuriyeti'nin milli hedefleri ve millî güvenlik siyaseti" başlıklarında dosyalar olduğu da ifade edildi. Örgütün veri tabanına kaydedilen "Haydrafon" isimli belgede ise, Çanakkale boğazından geçebilecek dalmış durumdaki denizaltıları tespit etmek üzere algılayıcıları boğaz altına kurulmuş olan pasif bir akustik tespit sistemlerinin aktiflik durumlarını anlatan raporların bulunduğu kaydedildi.
Örgüt üyelerinden "İçişleri Bakanlığı ön inceleme raporu mülkiye müfettişliği" ve "İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı" başlıklarındaki dosyalarda bazı valiler hakkındaki iddialara ilişkin yapılan incelemelere dair belgelerin bulunduğu da iddianameden okundu. "Büyükelçilere tahsisli araçlar" isimli klasörde, büyükelçilerin isimleri, nerede çalıştıkları, makam arabaları ve özellikleri hakkında toplanan bilgilerin yer aldığı, "Görev kağıdı takip çizelgesi" dosyasında resmi arabalar, plakaları, markaları ve şoförlerinin isimleri hakkında toplanan bilgilerin bulunduğu belirtildi. "Ziyaret çizelgesi" isimli dosyada ise Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan'ın cumhurbaşkanı, başbakan ve dışişleri bakanlarının ziyaretlerine ilişkin bilgilerin yer aldığı belirtildi .