Gazeteci Yazar İlhan Açıklama Yaptı

Gazeteci Yazar Cevher İlhan, "Türkiye'de 40 bin insan öldü ancak sonuç alınamadı. Çünkü dahilde barış; silahla topla tüfekle olmaz. Onun için Said Nursi, 'içeride kavga caiz değildir' demiştir" dedi.

İlhan, Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde Genç Hukukçular Kulübü tarafından düzenlenen Müspet Milliyetçilik konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Bediüzzaman Said Nursi'nin görüşlerinden örnekler vererek menfi ve müspet milliyetçilik kıyaslamaları yapan İlhan, menfi milliyetçiliğin beraberinde ırkçılığı getireceğini belirterek, "Irkçılık da parçalanmaya ve bölünmeye yol açar" dedi.

Said Nursi'nin menfi milliyetçilik konusunda Türk ve Kürtlere uyarılarda bulunduğunu hatırlatan İlhan, şöyle konuştu:

"Said Nursi, müspet milliyetçilik çizgimizi, ırkçılığa kaymadan muhafaza etmemiz gerektiğini ifade ediyor. Zaten İslam da ırkçılığı kökten yasaklıyor. İslamiyet, cahiliye bidatlarını toptan reddetmişti. Said Nursi, 'doğu ile batı birbirinden koparsa bu, hem doğunun hem de batının felaketi olur' diyor. Türklerle Kürtlerin birlikteliğinin İslam birlikteliğine vesile olacağını dile getiriyor."

Ancak Bediüzzaman'ın yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını ifade eden İlhan, "Türkiye'nin içine girdiği son 30 yıl içindeki çıkmaz, Said Nursi'nin menfi milliyetçilikle ilgili uyarılarının dikkate alınmamasından kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

Bir ülkede yaşanacak şiddetin, silahlı çatışmaların hiçbir sorunu çözemeyeceğini vurgulayan İlhan, "Türkiye'de 40 bin insan öldü ancak sonuç alınamadı. Çünkü dahilde barış; silahla topla tüfekle olmaz. Onun için Said Nursi, 'içeride kavga caiz değildir' demiştir. Bu şekilde Şeyh Said'e de uyarıda bulunmuştur. Ahmedi mehmede vurduramayız ve netice alamayız demiştir" diye konuştu.

Said Nursi'nin üst kimlik olarak dini gördüğünü aktaran Cevher İlhan, şunları söyledi:

"Nursi, din yerine milliyetçiliğin ikame edilmesini doğru bulmuyordu. Elbette her milletin kendine özgü değerleri, bir dili, kültürü vardır. Ancak din bu değerlerin üstünde bir üst kimliktir. Said Nursi, milliyetçiliğin dinin yerini tutmayacağını, bin yıllık Kürtleri koparacağı uyarısında bulunuyor. Bunun çok büyük bir cinayet, felaket olacağını söylüyor. Milli Mücadele'den sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün davetlisi olarak geldiği Meclis'te dini dışlayan inkılaplar konusunda milletvekillerini uyarıyor. Bediüzzaman, din ve fen bilimlerinin okullarda bir arada okutulmasını teklif ediyor."

Muhabir: Salih Bilici

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Kaynak: AA