Biga Sağlık Müdüründen Kanser Uyarısı

Çanakkale’nin Biga İlçesi Sağlık Müdürü Dr. Yakup Kavaz, Kanser hastalığı konusunda bilgiler verdi.

Biga Sağlık Müdüründen Kanser Uyarısı
1-7 Nisan tarihlerinin “Kanser Haftası” olarak belirlendiğini hatırlatan Kavaz, “Kanser hastalığı en basit tanımıyla, hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu uzaktaki veya yakındaki başka organlara metastaz yaparak vücuda yayılan ölümcül bir hastalıktır.

Günümüzde her ülkede, her yaşta görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser hastalığı evrensel bir sorun niteliğindedir. Yüzyılımızdaki teknolojik gelişmeler tıp alanında bir çok hastalığın azalmasını sağlarken, diğer yandan da, insan sağlığını olumsuz etkileyen sosyal nitelikli bazı hastalıkların çoğalmasına neden olmuştur. Bu hastalıkların en önemlilerinden birisi de, Kanser Hastalığıdır. Bu nedenle kanser hastalığı, dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı) verilerine göre, dünyada her yıl 6 milyondan fazla insan kanser hastalığına yakalanmaktadır. Hastalanan bu insanların, yaklaşık 5 milyonu hayatını kaybetmektedir. Kanser hastalığının görülme sıklığı yaşa, cinsiyete, köken aldığı organa, genetik faktörlere, çevre faktörlerine, beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar göstermektedir. Çocukluk çağının özel tümörleri dışında, daha sonraki dönemlerde yaş arttıkça kanser hastalığının görülme sıklığı da artmaktadır” dedi.

Kanser oluşumu ile çeşitli meslekler arasında ilişkinin olduğunu da söyleyen Kavaz, “Kanserojen maddelerin kimyasal tanımı, ancak, 20. yüzyıl’da yapılabilmiştir. Radyoaktif maddelerin kanser yapıcı özelliği ise, ilk kez Radyumla saat boyayan işçilerde, kemik kanserinin sık görülmesiyle ortaya konulabilmiştir. Benzer şekilde, maden işçilerinde görülen Akciğer Kanseri’nin de, maden ocaklarındaki Radyoaktif madde ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Yapıştırıcılar içindeki çözücüde bulunan Benzen adlı kimyasal maddenin de Lösemi’ye neden olduğu, ayakkabı tamircilerinde Lösemi’nin daha sık görülmesiyle tanımlanabilmiştir” diye konuştu.

Kaynak: İHA