Milli Savunma Bakanı Yılmaz Açıklaması

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Boeing firmasının teslim etmediği 4 adet Awacs uçağına ilişkin, ''Sözleşme hüküm ve şartları uyarınca, teslimat tarihinden itibaren Boeing firmasının kusurlu olduğu döneme ilişkin gecikme tazminatı tahakkuk etmeye başlamıştır. Sözleşmede yer alan gecikme tazminatı ile ilgili yaptırımlar uygulanmaktadır'' dedi.

Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi'nin yazılı soru önergesini cevaplandırdı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın Havadan Erken İhbar ve Kontrol Sistemi ihtiyacının karşılanması amacıyla 4 adet Awacs uçağı ve Yer Destek Merkezi'nin tedarikine yönelik sözleşmenin, 23 Temmuz 2003 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Proje kapsamında Boeing firmasına, sözleşme ödeme planı uyarınca, firma tarafından gerçekleştirilen faaliyetler nispetinde ödeme yapılmıştır. Sözleşme teslimat takvimi uyarınca Boeing firması tarafından teslimatların 2008 yılında tamamlanması planlanmıştır.

Programda ortaya çıkan gecikmenin temel sebepleri, Boeing firmasının geliştirme faaliyetlerini tamamlayamaması ve bu süreçte ortaya çıkan çeşitli mücbir sebeplerdir. Sözleşme hüküm ve şartları uyarınca, teslimat tarihinden itibaren Boeing firmasının kusurlu olduğu döneme ilişkin gecikme tazminatı tahakkuk etmeye başlamıştır. Sözleşmede yer alan gecikme tazminatı ile ilgili yaptırımlar uygulanmaktadır.''

Muhabir: Coşkun Ergül

Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA