Sosyal Demokratların Seçim Sloganı Başlarına Dert Oldu

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) federal seçim için belirlediği “BİZ karar verecek/Das Wir entscheidet” sloganı tartışma başlattı.

SPD'nin seçimde kullanacağı sloganın yıllardır Baden- Württemberg eyaletinde faaliyet gösteren kiralık işçi firması tarafından kullanıldığı ortaya çıktı. SDP ile aynı çizgide olduğu imajının işlerine zarar vereceğini ileri süren firmanın sahibinin sloganın kullanılmasını engellemek için harekete geçeceği kaydedildi. SPD'nin başbakan adayı Peer Steinbrück ise sloganı kullanmaya devam edeceğini söyledi.

Steinbrück, slogan konusunda partisinin seçim kampanyası çalışmasını yürüten ekibin hatalı olduğunu ima etti. Steinbrück ayrıca “BİZ karar verecek” sloganının patentinin herhangi bir kuruluş ve şahsa ait olmadığını ifade etti.

Seçim kampanyasında ‘ben' yerine daha çok ‘biz'i kullanacaklarına vurgu yapan Steinbrück öncelikli konuları arasında toplumun refah düzeyinin yükseltilmesinin de bulunduğuna dikkat çekerek, “Bunun için fahri çalışmalar, dolayısıyla toplumsal birlik, dayanışma önemli.” dedi.

Bu arada İki günlük çalışma gezisi için Hamburg'a gelen SPD Başbakan adayı Peer Steinbrück gündem ve seçim programı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hamburg Sanatkârlar Odası'nda yaklaşık 250 partiliyle buluşan Steinbrück, NSU davasında Türk medyasına daha iyi şans verilecek şekilde yeni bir başlangıç yapılması gerektiğini kaydetti.

Steinbrück, federal seçimlerde seçmen yaşının 16'ya düşürülmesini kabul edebileceğini belirterek, “Bu şekilde gençlere siyasi sorumluluk verilebilir.” şeklinde konuştu.

Görev verilmesi halinde Sol Parti ile koalisyon yapmayacağını açıklayan Steinbrück, başbakan olması halinde de adaletli vergi uygulaması yapacaklarını belirtti.

CDU'nun vergi kaçakçılarına karşı mücadelesinin kötü olduğuna işaret eden Steinbrük, “Hükümet özellikle enerji dönüşümünde iflas etti ve bu da tekrar seçmemek için çok önemli bir neden.” dedi.

Daha sonra NDR'in radyo programına katılan Steinbrück, vergi kaçakçılarına karşı daha etkili mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu konuda benim ilk önerim vergi kaçakçılarına karşı uluslararası baskının artırılmalı ve anonim, sadece posta kutusu ile faaliyet gösteren şirketlerin yasaklanmalı.” dedi.