Merkez Solun Hükümet Kurma Çalışmaları Sonuçsuz Kaldı

İtalya'da geçen ay yapılan genel seçimlerin ardından, hükümeti kurmakla görevlendirilen merkez sol blok lideri Pierluigi Bersani, hükümet kurmak için yürüttüğü istişarelerinin sonuçsuz kaldığını söyledi.

İtalya'da 24-25 Şubat'taki seçimlerden birinci çıkan ve geçen cuma günü Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen merkez sol bloğun lideri Bersani, hükümeti kuramadı.

Siyasi istişarelerine geçen hafta vakit kaybetmeden başlayan Bersani, bugün tamamladığı görüşmelerin ardından sonucu aktarmak üzere Napolitano ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'de bir saat süren görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Bersani, hükümet kurmak için yaptığı istişarelerin olumsuz sonuçlandığını belirterek, "İstişareler sırasında kabul edilemez tekliflerle karşılaştık" dedi.

62 yaşındaki Bersani, bundan sonra sürecin Cumhurbaşkanı Napolitano'nun inisiyatifinde olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Donato Marra da yaptığı açıklamada, Napolitano'nun hızlı bir şekilde muhtemel gelişmeleri değerlendirmek üzere harekete geçeceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Napolitano'nun yarın sabah ilk olarak Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ blok, öğleden sonra Beppe Grillo liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi daha sonra Mario Monti'nin merkez hareketi ve son olarak Bersani liderliğindeki merkez sol ile ikinci tur istişareleri yapacağı bildirildi.

-İtalya'da neden hükümet kurulamıyor--

İtalya'da 24-25 Şubat'ta yapılan genel seçimlerden birinci sırada çıkan merkez sol blok, sandalye dağılımı ulusal bazdaki sonuçlara göre belirlenen Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu sağlarken, sandalye sayısı bölgesel bazdaki sonuçlara dayanan Senato'da hükümet kurmak için gerekli çoğunluk sayısına ulaşamadı.

Cumhurbaşkanının geçen hafta görevlendirdiği Bersani liderliğindeki merkez sol, sandıktan en çok oy alan üç partiden Berlusconi liderliğindeki merkez sağ blok ile hükümet kurmaya yanaşmayıp, eski komedyen Beppe Grillo liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi'ne yöneldi. Fakat, 5 Yıldız Hareketi'nin Bersani'nin kuracağı ya da başında olduğu bir hükümete kesin olarak hayır demesi, ülkede bir hükümetin kurulmayacağını gösterdi.

Siyasi belirsizliğin bir sonraki haftaya taşındığı İtalya'da, yarın ikinci tur istişarelere başlayacak Cumhurbaşkanı Napolitano'nun nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.

Yaklaşık iki senedir borç kriziyle mücadele eden Avrupa Birliği'nin 3. büyük ekonomisine sahip İtalya'da, yakın zamanda yeniden sandıkların kurulacağı daha yüksek sesle dile getirilirken, acil ekonomik reformları hayata geçirecek bir teknokrat hükümet ya da bir azınlık hükümeti kurulması da seçenekler arasında.

Muhabir: Barış Seçkin

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA