Blair: Saddam'ı Devirmeseydik Beşşar Esed'den Daha Kötü Hal Alırdı

İngiltere’nin eski başbakanlarından Tony Blair, Irak işgalinden pişman olmadığını belirterek, “Büyük katliamlar yapan bir canavarı devirmekten nasıl pişman olabilirsiniz ki?” dedi.

Blair, işgal yapılmamış olsaydı, Irak’ın durumunun Suriye’nin şimdiki halinden farklı olmayacağını savundu.Tony Blair, ‘hala bulunamayan’ kitle imha silahları gerekçe gösterilerek yapılan Irak işgalinin arkasında durmaya devam ediyor. İngiliz siyasetçi, şimdi de, Suriye’nin mevcut durumunu örnek göstererek Irak işgalinde ne kadar haklı olduklarını savunuyor.Irak işgalinin onuncu yıldönümünde BBC’ye konuşan Blair, işgal yapılmamış olsaydı Irak halkının Saddam Hüseyin’e karşı ayaklanacağını ve bunun Iraklılar için çok daha kötü şekilde sonuçlanabileceğini ileri sürdü.İşgalin Irak için daha hayırlı olduğunu iddia eden Blair, “Eğer işgal etmeseydik Irak halkı Saddam’a başkaldıracaktı ve ülkenin hali Suriye’nin mevcut durumundan çok daha kötü hale gelebilirdi.” yorumunda bulundu.Blair, Esed rejiminin kendi halkına yaptıklarına işaret ederek, “Beşşar Esed, Saddam'ın 20'de biri kadar bile kötü değil. Bugün halkına neler yaptığına, ölenlerin sayısına bakın. Kendinize sadece şu soruyu sorun: Saddam iktidarda kalmaya devam etseydi Irak'ta şimdi neler olurdu?" şeklinde konuştu.

İşgalden önce de Irak halkının kitleler halinde ayaklandığını ancak Saddam’ın kimyasal silah kullanarak bu ayaklanmaları bastırdığını hatırlatan Blair, “İşte bu yüzden, insanlar bana 'Pişman mısınız?' diye sorduğunda, cevabım 'hayır' oluyor. Sadece kendi halkına değil, bölge halkına yönelik de büyük bir katliam yapan bir canavarı devirmekten nasıl pişman olabilirsiniz ki?” diye konuştu.

İngiliz eski başbakan, Saddam’ın o dönemde Saddam’ın güvenlik tehdidi oluşturduğuna ‘samimiyetle ve derinden’ inandığını sözlerine ekledi .