Mardin’de Kardeşler Arasındaki Husumet Barışla Bitti

Mardin’in Yalım beldesinde 30 yıldır süren kan davası, verilen barış yemeğiyle sona erdi.

Mardin’de Kardeşler Arasındaki Husumet Barışla Bitti
Düzenlenen barış yemeğine katılan, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, "30 yıldır halkımız başka ülkelerin kardeşi kardeşe nasıl kırdırdığını gördü, inşallah sosyolojik olarak ülke çapında 30-40 yıldır süren bu kardeş kavgası da inşallah bahar sürecinde o da tamamlanacak, ülkemize sosyolojik olarak bahar gelecek" dedi Mardin Valisi Turhan Ayvaz’ın Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, İl Emniyet Müdürü Derviş Kara, İl Özel İdare Genel Sekreteri Halil Homan, Daşi Aşiretine bağlı Ablak ailesinin kendi aralarında yaklaşık 30 yıldır süren kan davasının barışma törenine katıldı.

Mardin Valisi Turhan Ayvaz’ın yanı sıra Daşi aşiretinin ileri gelenleri Hacı Tevfik Başçı ile Hacı Celal Başçı’nın öncülüğünü ettiği barış girişimin sonuç vermesiyle gerçekleştirilen barış yemeğine yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Yalım Belediyesi’ne ait taziye evinde gerçekleştirilen barışma töreni, okunan Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Törende konuşan Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Ablak Ailesinin kendi içerisinde 30 yıldır yaşamakta olduğu kan davasının yörede yaşanan diğer kan davalarının da sona ermesine vesile olmasını temenni etti.

Valisi Turhan Ayvaz, geçen hafta havaya ve suya düşen cemrelerin bu hafta toprağa düştüğünü, bir hafta sonra da bahar bayramının geleceğini dile getirdi. Ayvaz, ''Ülkemizde siyasilerin teşebbüsleriyle yeni bir bahar daha geliyor. 30 yıldır halkımız başka ülkelerin kardeşi kardeşe nasıl kırdırdığını gördü, inşallah sosyolojik olarak ülke çapında 30-40 yıldır süren bu kardeş kavgası da inşallah bahar sürecinde o da tamamlanacak, ülkemize sosyolojik olarak bahar gelecek. Bütün bunlar olurken Mardinimiz'in dünya çapında ismi duyulan kardeşlik hoşgörü alanındaki unvanına böyle hem de başka sülaleden değil aynı sülaleden amca oğullarından bir husumeti elbette biz Mardinliler olarak kabul edemeyiz. Bugün Yalım için tarihi bir gün olacak. Ben iki amcaoğullarını yürekten tebrik ediyorum. Bugün onlar hem dünyalığını kazanmışlar hem ahretliğini kazanmışlardır. Hem çocuklarını hem gelecek torunlarının istikbalini güzele doğru çevirmişlerdir onları da kazanmışlardır. Onlara kötü bir miras bırakmamışlardır. Bu çalışmalarda elbette gizli kahramanlarımız var. Camilerimizin imamları var. Yalım belediye başkanımız müftümüz var, herkes üzerine düşeni yapmıştır' dedi.

Düzenlenen barış törenin ardından beraberindeki bürokratlarla Yalım Belediyesi'ni ziyaret eden Mardin Valisi Turhan Ayvaz, BDP'li Belediye Başkanı Abdulkerim Adam’ı makamında bir süre sohbet etti .
Kaynak: İHA