Malatya Kayısısı Uzakdoğu Ülkelerinde Tanıtılacak

AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Malatya’nın geleneksel ihraç ürünü kuru kayısının ihracatının artırılması için ‘Kuru Meyve Tanıtım Grubu’ kurulduğu, bu yıl içinde Uzakdoğu ülkelerinde tanıtım çalışması yapılarak yeni pazarlar oluşturulacağını belirtti.

Milletvekili Ömer Faruk Öz, Mamurek Beydağı Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni ziyaretinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve Antep fıstığının ihracat rakamlarının artırılması amacıyla Ege, Güneydoğu Anadolu ve İstanbul kuru meyve ve mamulleri ihracatçıları birlikleri işbirliğinde geçtiğimiz yıl Kasım ayında 'Kuru Meyve Tanıtım Grubu’ kurulduğunu anlattı.
Grup tarafından yürütülecek çalışmalarla kuru kayısının dünya çapında tanıtımı yapılarak ihracatının artırılmasının hedeflendiğine işaret eden Öz, Tanıtım Grubu'nun çalışmalarıyla halen 1,2 milyon dolar olan kuru meyve ihracatını katlamak istediklerini belirtti.

Öz, "Dünya kuru kayısı tüketiminin yüzde 85'ini Malatya karşılıyor. Ne yazık ki yıllardır aynı pazarlara hitap ediyoruz. Pazar çeşitliliği için tanıtım gurubu önemli bir fırsat sunacaktır. Kayısının yıllık 90-100 bin ton ihracatı var. Yıllık döviz getirisi 350-400 milyon dolar. Bu getiriyi yakın gelecekte 700-800 milyon, uzak gelecekte de 1 milyar dolara çıkarma hedefimiz var. 2023 strateji çalışmamızda hedef pazar olarak belirlediğimiz başta Japonya, Çin, Rusya, Hindistan ve Endonezya gibi toplam nüfusun 2,5 milyara ulaşan bir coğrafyada ürünlerimizi tanıtmak adına büyük bir imkan elde etmiş bulunmaktayız. Buralarda kayısının tanıtımını yaparak ihracat hedeflerine ulaşmayı istiyoruz." dedi.

Malatya kayısısının, dünya kuru kayısı üretiminin büyük bir kısmını karşılamasına rağmen iç piyasada ve dünya piyasalarında hak ettiği değerde satılmadığını eden Ömer Faruk Öz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Kayısı Lisanslı Depoculuk Yönetmeliği'nin hazırlanması konusunda başlattıklarını girişimlerin son aşamaya geldiğini söyledi.

Sistemin hem rekolteden kaynaklanan fiyat istikrarsızlıklarını hem de kalite sorunlarını çözeceğini belirten Öz, kayısının sorunlarının bir çoğunu lisanslı depoculuk sistemi ile çözüleceğini vurguladı. Öz, ''Dünyanın birçok yerinde kayısı üretimi yaygınlaşırken Türkiye'nin dünya kuru kayısı pazarındaki yerini koruyabilmesi için yeni teknolojileri uygulayarak yüksek kaliteli kuru kayısı üretmesi ve bunların uygun şartlarda depolanması zorunlu hale gelmektedir.'' ifadelerini kullandı. AK Parti iktidarı olarak memleketin her karış toprağına aynı hizmeti götürmek için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Öz, bölgeye yapılacak Beypınar Göleti’nin yerinde inceleme yaptığı söyledi.

DSİ tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Beypınar Göleti’nde toplanacak suyun yaklaşık 5 bin 600 dönüm araziyi sulayabileceğini dile getiren Öz,
bu göletin yapılmasının zorunlu olduğunu, gerekli çalışmaları hızlandıracaklarını söyledi.