Bakan Yıldız, Maden İşçileriyle Yemekte Buluştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bugünlerde ekonomik dengeler üzerinde çok büyük oyunların oynanıyor” dedi.

Bakan Yıldız, Maden İşçileriyle Yemekte Buluştu

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Kırka beldesinde bulunan Eti Maden İşletmeleri’nin tesislerinin gezen Bakan Yıldız, bor maddesinin çıkarıldığı ocakların yanına gelerek işçilerle sohbet etti. Daha sonra işçilerle akşam yemeğinde buluşan Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada son 15 gün içerisinde halka açık şirketlerden 20 milyar dolar değer kaybeden bir yapının oluştuğunu söyledi.

Yaşanan olaylar sonrasında Halk Bankası’nın 2 buçuk milyar dolar değer kaybının yaşandığını belirten Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bizler ayrısı gayrisi olmayan tek hedef doğrultusunda 76 milyon ülkemizin gelişimi için caba koymak ve bu gayretlerimizi artırmak zorundayız. Halk bankası deyince aklıma geldi biz Irak’ta bir anlaşma kuzey ırakta da bir sözleşme yapıyoruz. Oradan oluşabilecek günlük 300-400 bin varillik Petrolu Türkiye üzerinden dünya pazarlarına aktarmak istiyoruz. Buradan elde edilecek cironun da gelirinde öncelikle Türkiye deki bir kamu bankası diyelim ki halk bankası aracılığıyla bu paranın toplanmasını ön görüyoruz. Bu ilk anda yıllık 12 milyar dolarlardan bahsediyoruz. Şimdi biz bununu Türkiye’de olmasını istemez miyiz? Böyle bir teklifi Türkiye adına değerlendirmemeyiz. Bu ilerleyen zamanlarda 30-35 milyar dolarlık bir ciroya ulaşacak. Her birimizin bu yapıya dikkat etmesi lazım. Türkiye’nin siyası ekonomik istikrarını hep beraber koruya bilmememiz lazım. Aynı hedefe doğru Türkiye’nin gelişmesi hedefine doğru katkı koymamız lazım. Dolar fiyatları arttı. Döviz fiyatları yükseldi. Bunun bir yıl sürüyor olmasını düşünün 2014 yılında bu şekilde devam ediyor olmasını düşünün bizim yalnızca enerji kalemlerinde 7 milyar dolarlık bir açığımız oluşuyor. Biz bunu vatandaşımıza işçimize, sanayicimize yansıtmamak için özellikle kendi içimizde bir fedakârlık yapmaya gayret ediyoruz. O yüzden ekonomik istikrara da çok fazla dikkat etmemiz lazım.”

“BOR MADENLERİ KARLIĞI EN YÜKSEK ŞİRKETLERİMİZ ARASINDA”
Her yılbaşında bir madene gittiklerini hatırlatan Yıldız, “Türkiye de biz her yılbaşında olabildiğince özellikle madende çalışan işçi kardeşlerimizle sizin gibi değerli arkadaşlarımızla bir arada olmaya çalışıyoruz. Ama buğun burada bulunmamın bir başka sebebi daha var. Yaklaşık 28’e yakın genel müdürlüğümüz var. İçerisindeki en fazla katma değer oluşturan ve karlılığı en yüksek olan şirketlerimizden bir tanesindeyiz. Bu yüzden ben gerek bakanlığımıza gerekse eti holdinge gerekse ülkemize bu karlılıktan koymuş olduğunuz katkılarından dolayı da teşekkür etmek için buraya geldim. Bor ile alakalı üzerinde çok fazla konuşuluyoruz. Buraya yeni kurulacak tesisler var. Biraz önce orayı gezme imkanına sahip olduk. 14 Temmuz’da da inşallah Cumhurbaşkanımız, Başbakanımızın ve bütün devlet büyüklerimizin içinde bulunduğu bir ortamda inşallah bu tesisleri açmış oluruz. Çünkü yalnızca Türkiye’nin değil aynı zamanda bölgenin ve gelişen ekonomilerin en önemli fabrikalarından bir tanesi olacak. Ekonomik değer oluşturabilmek, katma değer oluşturmak çok önemli. Bizim çok büyük değerlerimiz var. Özelleştireceğimiz kaynaklar var, özelleştirmeyeceğimiz kaynaklar var. Ben size açıkça bir şey ifade edeyim. 11 yıllık iktidarımızda bor madenini özelleştirmeyi düşünmedik bundan sonra da düşünmüyoruz arkadaşlar. Biz Türkiye büyük millet meclisinde Ankara’da konuşmalarınızda hep bunu çarpıtmaya gayret ettiler” dedi.

Konuşma sonrasında Bakan Yıldız’a madenlerden yapılmış, Türkiye haritası armağan edildi.

Öte yandan Bakan Yıldız'a ziyaretleri esnasında, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can ile İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin ve AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Harun Karacan eşlik etti.
Kaynak: İHA