(özel Haber) Temel Kazılırken Evleri Başlarına Yıkıldı

Balıkesir'de bir arsada açılan inşaat temeli sırasında bitişikteki iki katlı binanın temeli göçtü, duvarları yıkıldı.

Birinci katta anne ve kızının birlikte yaşadığı evin yan duvarı tamamen yıkılırken, bu soğukta sokakta kalan aileye komşuları sahip çıktı. Üst katta özürlü kardeşiyle beraber yaşayan komşuları da kardeşinin evine sığındı.

Merkez Gümüşçeşme Mahallesi Hızır Sokaktaki iki katlı binada oturan Fadime Gürbüz (47) ve üniversite sınavlarına hazırlanan kızı Merve Gürbüz (21) ile üst kattaki komşuları engelli kardeşi ile birlikte yaşayan Emine Sarı isimli kiracılar ilgisizlik kurbanı oldular. Geçen perşembe sabahı erken saatlerde duydukları gürültüye uyanan bina sakinleri Fatma Gürbüz ve Emine Sarı ne oluyor diye dışarıya çıktıklarında evlerinin hemen bitişiğindeki arsaya inşaat temeli kazıldığını gördü. Olayı anlatan Fadime Gürbüz, "Perşembe sabah gürültüler geldi, ne oluyor diye dışarıya çıktım kepçeyle kazmaya başlamışlar. Evin sallandığını söyledim defalarca, bana 'Senden başka canı kıymetli olan yok mu? Rahatsız olduk diye başka kimse gelmedi' dediler. İçeride avizelerin sallandığını, televizyonun düşmek üzere olduğunu söyledim. İçeride deprem gibi gürültü var, siz her vurduğunuzda bina titriyor dedim. Belediyeden biri kepçenin yanına gidip evin temeline vurduğunu söyleyip uyardı, bana 'Ev onun için sallandı abla özür dileriz bir daha olmayacak' dedi.

Ama sonra kepçe yeniden girdi, beni dinlemedi tekrar tekrar gelip rica ettim en sonunda yalvardım, kalbim sıkıştı. Ben kalp krizi geçireceğim yeter artık dedim. Bana yine 'Senden başka canı kıymetli olan yok mu?' dedi.

Ondan sonra da çıktılar kepçe sokağın köşesinden döndü biz içindeyken evin duvarları yıkıldı. Korkup kaçtık, panik olduk, çalışan işçiler bağırıp uyardılar" diye konuştu

Fadime Gürbüz'ün üniversiteye hazırlanan kızı Merve Gürbüz (21), "Ben dershanede idim. Telefonla arayıp eviniz yıkıldı dediler, korkup panik oldum. Annemi aradım, 'Biz de bir şey yok, evin duvarı yıkıldı, karakolda ifade veriyoruz, sen dersinden kalma sınavına gir' dedi.

Bu haber bana sınava gireceğime bir saat kala geldi, annem beni önemli birşey olmadığını söyleyince sınava girip öyle geldim" derken eve döndüğünde ise gördüğü manzara karşısında şoka girdiği söyledi.

Yıkılan binanın ikinci katında oturan Emine Sarı da, "Biz de üst katta oturuyoruz. Kepçeciyi defalarca uyardık. Ama hiçbir uyarıya cevap vermedi. Bize 'Sorumluluk bizim hiçbir şey olmaz' dedi.

Ama o adamı bir daha hiç görmedik. Kepçeci sokağı aştı ev göçmeye başladı, gece 00.00'da tekrar göçtü. Ben evde özürlü kardeşimle kalıyordum şimdi başka bir kardeşimin evine sığındım" dedi.

"DEPREM 2 DAKİKADA HER YERİ YERLE BİR EDİYOR BİZ 6 SAAT O DARBELERE MARUZ KALDIK"
İnşaatı yapan sorumlu müteahhit firmanın yetkilisine kendi imkanlarıyla telefonla ulaşıp görüştüğünü anlatan Fadime Gürbüz, "Şu an üzerimizdeki kıyafetler de komşuların. Müteahhidi kendi çabalarımla bulup aradım bana çok üzgün olduğunu söyledi.

Üzgün olmak yetmiyor bize bir çare bulmanız lazım, bizim evimizi taşımanız lazım benim kızım üniversite sınavına hazırlanıyor dedi.

Ben şimdi kimin evinde kalacağım? Tamam sokakta kalmadık, komşularımız sahip çıktı ama bize bunu yaşatmaya kimin hakkı var? Bu bir kaza değil çünkü kendim çok uyardım, göstere göstere geldi. Depremde 2 dakikada her yer yerle bir oluyor bizim evimiz o darbelere tam 6 saat dayandı. Bunu bilerek yaptılar, ben bu mal sahibinden de yapandan yaptırandan hepsinden şikayetçiyim. Ben şu an belki mide kanaması geçireceğim bilmiyorum. Çünkü üzüntüden sağlığım gitti. Hiç kimse gelip bizimle ilgilenmiyor. Sadece polisler yardımcı olmaya çalıştı, onlardan Allah razı olsun" dedi.

"MAKİNE İLE KAZI YAPILAMAZ" RAPORUNA RAĞMEN KEPÇEYLE KAZILDI İDDİASI
Ailelerin soğukta evsiz kalmasına sebep olan olayda ilginç bir ayrıntı dikkat çekti. Fadime Gürbüz, aynı yerin iki yıl önce de inşaat için kazılmak istendiğini ancak ev sahiplerinin itiraz ettiğini, resmi yetkililerin gelip yaptığı inceleme sonucu içinde oturulan binaların eski olduğu için kazılacak inşaat temelinin makine ile değil, insan gücüyle olabileceğini makine ile kazı yapılmasının yasaklandığını ileri sürdü. Bu rapora rağmen iki yıl sonra ne değişti diye soran mağdurlardan Fadime Gürbüz, "Belediye ekipleri geldi baktı bize sadece geçmiş olsun dediler. Buraya nasıl izin verdiklerini sordum. Buraya kazı için 2 yıl önce izin verilmedi. Ev sahibimle arsa sahibi tartıştılar, kadastroya haber verildi, ev sahibi yılbaşında geldi kadastrodan gelip incelediler. Buraya 'makine ile kazı yapılamaz' raporu verildi.

İnsan gücü ile kazılabilir, buradaki evler eski bina makine ile kazılırsa yıkım olur, evlerde yaşayanlar var. Tehlike oluşmaması için ancak insan gücüyle kazabilirsin denildi. 2 yıl geçtikten sonra şimdi nereden nasıl izin aldılar bilmiyorum burayı makineyle kazdılar" diye konuştu


MÜTEAHHİT DUVAR ÖRDÜRECEK
Öte yandan, Balıkesir'de Kurtdereli İnşaat isimli müteahhit firmanın üstlendiği inşaatla ilgili yetkili kişi Yüksek imar Yüksel Dağdemir'in ailelere üzüntüsünü ifade ettiği, geçmiş olsun dileğinde bulunduğu, en kısa zamanda yıkılan binanın duvarının yeniden örüleceğini söylediği ve bunun için talimat verdiği kaydedildi. Olanları şaşkınlık içerisinde izleyen inşaat temelinde çalışan işçiler, "Buraya başka bir işlem yapılmayacak ama sadece duvar örülecek, tuğlalar onun için geldi zaten" dediler.
Evlerinin içindeyken yapılan kazı çalışması nedeniyle başlarına yıkılan evlerinde ölüm tehlikesi atlatan aileler mağduriyetlerinin giderilmesini, sorumluların da cezalandırılmasını beklediklerini söyledi

Kaynak: İHA