'Türkiye'de Yükseköğretimin Geleceği' Paneli

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, üç fakülte ile yola çıktıklarını bugün ise 11 fakülte ile yollarına devam ettiklerini söyledi.


Rektörlük Çalıştay salonunda düzenlenen "Türkiye'de Yükseköğretimin Geleceği" paneline, Yükseköğretim Kurulu Eski Üyesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan DÜ Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, birçok projeyi kısa zamanda gerçekleştirdiklerini belirterek, ''3 fakülte ile yola çıktık bugün 11 fakülte ile yolumuza devam ediyoruz. Sağlık Bakanlığı ile yürüttüğümüz çalışmalarımız, diğer taraftan bölgenin kalkınmasına yardımcı olacak çalışmalarımız var. En önemlilerinden ikisi Yığılca'da başlattığımız arıcılık alanında yapılan faaliyetler ve Konuralp'te başlatılan antik kazı çalışmalarıdır'' dedi.

DÜ'nün yayın sıralamasından da ilk 2 bin'e giren tek yeni üniversite olduğunu belirten Şerifoğlu, üniversite olarak üzerinde durdukları bir diğer konunun da şeffaflık olduğunu ve her altı ayda bir hesap verilebilirlik ve şeffaflık çerçevesinde "Son 6 Aylık Sunumlar" adı altında tüm paydaşların katılımı ile toplantılar gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Prof. Dr. Atilla Eriş de genç olmasına rağmen yaptığı faaliyetlerle DÜ'nün bölgesinde öncü bir üniversite olmaya aday olduğunu belirterek, Türkiye'de üniversitelerin doğrudan topluma örnek ve önder olmak durumunda olması gerektiğini ifade etti.

Eriş, ''Bugünkü sistemde Türkiye'deki üniversiteler maalesef özerk bir yapıda değildir, tamamen merkeziyetçi bir yapıya sahiptir. Artık bu elbise bize dar gelmektedir'' diye konuştu.

Prof. Dr. Üstün Ergüder ise Türkiye'de kaliteye yatırım yapılması ve üniversiteler olarak kalite ve araştırmanın ön plana çıkarılması gerektiğini, yüksek kapasitede araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ve yapılan bu araştırmaların ise endüstriye uygulanabilir araştırmalar olması gerektiğini kaydetti.

Panelde daha sonra katılımcılara plaket verildi.

Kaynak: AA