Kızıltepe Belediyesi Yeşillendirme Çalışmaları

Kızıltepe Belediyesi, "tüketen değil üreten belediyecilik" anlayışı ile 3 bin metrekarelik alanda çeşitli türlerden çiçek, bitki ve ağaç fideleri yetiştirmeye başlayarak yeşillendirme çalışmalarına devam etti.


Yılda 200 bin bitki üretimi yaptıklarını belirten Kızıltepe Belediye Başkan Yardımcısı Şemsettin Sulhan, ekilen bu çiçeklerden şu ana kadar belediyenin yaklaşık 100 bin TL kazanç elde ettiğini söyledi.

Sulhan, projeyi "Kendimiz üretip, şehrimizi yeşillendirme" projesi olarak isimlendirdiklerini belirterek şunları kaydetti:

" Kendimizi ve kentimizi biz yöneteceğiz anlayışıyla yaptığımız yeşillenme projesini hayata geçirdik. Bu proje kapsamında süs bitkileri, mevsimlik çiçek ve çam ağaçlarının üretimine başladık. Bu proje için 13 bin metre kare alan tesis ettik. Sera 2011 yılında faaliyete geçti. Yılda toplamda 200 bin mevsimlik çiçek, süs bitkisi ve çam ağacının üretimini gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz süs bitkisi, mevsimlik çiçek ve çam ağaçlarını mezarlıklara, okullara, şehrimizin gerekli yerlerine dikiyoruz. Bunun yanında Mardin ilçelerine de gönderdiğimiz oluyor. Kızıltepeli yurttaşların bahçelerinde süs bitkisi ve mevsimlik çiçek ekimi için belediyeye sürekli başvuruyor. Yurttaşlarımızın bu talebini son 2 yılda öz kaynaklarımızdan ücretsiz bir şekilde karşılıyoruz. Bu projenin devamında Atatürk Mahallesi'nde 12 bin metrekarelik yeşil alan yapımına başlayacağız. İleriki dönemde Mardin ve Kızıltepe'nin yeşil alan ihtiyacının karşılanması için 150 bin metre karelik mesire alan projelerimiz var. Bu projeler kapsamında oluşturulacak yeşil alanlar için belediyemizin öz kaynakları kullanılacaktır" dedi.

Proje belediye bütçesine ciddi bir katkı sağladığını ifade eden, Park ve Bahçe Müdürlüğü'nde görev yapan Ziraat Mühendisi Fethullah Ayyıldız ise, Kullanılan malzemelerin organik olduğunu üretimde kullanılan malzemeleri dahi dışarıdan almadıklarını söyledi.

Seranın belediyenin öz kaynakları ile yapıldığını ifade eden Ayyıldız şöyle dedi:

"Mevsimlik çiçek ve süs bitkisinin yanında fidanlığımızda aynı zaman da çam fidanları da yetiştirilmektedir. Yetiştirdiğimiz tüm mevsimlik çiçek, süs bitkisi ve çam fidanlarının harç malzemesini burada yapıyoruz. Bu da belediyemizin ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlamaktadır." Dedi.

Kızıltepe Belediyesi Park ve Bahçe Müdürlüğü'nde Peyzaj Teknikeri olan Sedat Koşar da " Kış için 3 çeşit çiçek tohumu ekimi yapıldı. Hercai menekşe isimli çiçeklerden toplamda 70 bin adet ekildi. Nergiz isimli çiçek ise toplamda 20 bin adet ekildi. Süs lahanası olan çiçek de iki çeşit renkte olup toplamda 10 bin adet tohum ekimi yapıldı. Portakal nergizi dediğimiz çiçeklerin Kasım ayının ortasından sonra dikimine başlandı. Bu üretim şekli sayesinde ciddi ekonomik kazanç elde ediyoruz. Belediye olarak şehrin süs bitkisi, mevsimlik çiçek ve fidan ihtiyacını alarak değil, üreterek karşılamayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA