Ab'de Ortak Savunma Politikası Arayışı

Avrupa Birliği ülkelerinin genelkurmay başkanları, Brüksel'de gerçekleştirdikleri iki günlük toplantıda, 19-20 Aralık'ta yapılacak AB Zirvesi'nde ele alınacak savunma politikasını görüştü.


AB Askeri Komite Başkanı General Patrick de Rousiers, toplantının ardından yaptığı açıklamada, savunma politikası alanında önemli adımların sürdüğünü belirterek "Taşlar kıpırdıyor" dedi.

Toplantının, aralıktaki zirveye az bir süre kala yapılmasının önemine dikkati çeken Rousiers, stratejik öncelikler dikkate alınarak uzun vadeli savunma planlaması yapılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Rousiers, genelkurmay başkanlarının toplantıda, "Ne kadar ortak hareket edersek o kadar güçlü oluruz" mesajı verdiklerini, mali zorlukların bazı uygulamaların değişmesi gerektiğini gösterdiğine vurgu yaptıklarını ifade etti.

Toplantıda, AB ülkeleri tarafından yürütülen operasyonların da ele alındığını belirten Rousiers, mevcut ve gelecekteki operasyonların sürdürülebilmesi açısından gerekli askeri imkan ve yeteneklere sahip olunmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Savunma politikası alanında tercihlerin öncelikle ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlendiğini, ortak ihtiyaçların ise sonraki aşamada gündeme geldiğini anlatan Rousiers, "Paylaşım konusunda daha ileri gidilmesinden yanayız" ifadesini kullandı.

-Üye ülkeler arasında uzlaşı yok-

Öte yandan, üyelerinin çok büyük bir bölümü aynı zamanda NATO üyesi olan AB, savunma alanında kendi ayakları üzerinde durup "kağıttan kaplan" tanımlamasından kurtulmak için uzun yıllardır çaba gösterse de üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları sorun yaratıyor.

AB'nin kendi ordusunu oluşturması fikri de yıllardır bir şekilde gündemde tutulmaya çalışılan unsurlar arasında yer alıyor. İngiltere'nin bu konuyla ilgili sert muhalefeti ise somut adım atılmasını engelliyor.

Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya, geçen yıl yaptıkları bir çağrıyla "Avrupa ordusu" konseptini de kapsayabilecek şekilde Avrupa savunma politikası oluşturulmasını istemişlerdi. Bu güçlü çağrıya rağmen İngiltere'nin muhalif pozisyonunda herhangi bir değişiklik olmadı.

AB, aralıktaki zirvede, savunma politikasını mümkün olduğu kadar ileri götürmenin yollarını arayacak.

Kaynak: AA