Kent Ekonomileri Forumu Toplantısı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Siz siyaset alanındaki reformları yapmadan yani balyozu kaldırıp milletin tepesine niyet etmiş olanın elinden balyozu alıp kenara atmadan Türkiye ekonomisi güçlendiremezsiniz" dedi.


Kurtulmuş, AK Parti Yozgat İl Başkanlığı tarafından Grand Ser Otel'de düzenlenen "Kent Ekonomileri Forumu Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomisinin gelişmekte olduğunu söyledi.

Türkiye'de milli gelirin 3 bin dolardan 10 bin dolar seviyesine yükseldiğini ifade eden Kurtulmuş, "Tamam bundan sonra bunu koruyalım' diyemeyiz. Bundan sonra aynen bir bisikletçinin bisiklete binmesi gibi, pedalını çok daha hızlı çevirmek zorundayız ki Türkiye'yi daha ileriye doğru götürelim. İllerin kalkınması bunun motorudur. Orta gelir tuzağı dediğimiz bir mesele var. Dar gelir gruplarından orta gelire çıkmak marifet ama burada takılıp kalmamak lazım. Onun için Türkiye bu atılımı illerin performansını yükselterek ortaya koymak durumundadır" diye konuştu.

- Milli gelir arttı

Türkiye ekonomisinde ileri adımların atılmasındaki en önemli nedenlerden birisinin de ülkede son 11 yılda siyasi ve ekonomik reformların birlikte yapılması olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, "Türkiye'nin şöyle bir şansı yok 'Milli gelirimizi 30 bin, 40 bin dolar seviyesine çıkartalım, milli gelir bu seviyeye çıktıktan sonra demokrasimizi daha ileri seviyeye götürürüz.' Böyle bir şansımız yok. Türkiye hem bulunduğu coğrafyanın konumu hem sahip olduğu potansiyeller hem de sahip olduğu tehditler dolayısıyla hem siyasi reformları yapmak zorunda hem de ekonomik reformları yapmak zorunda" diye konuştu.

- Kebapçı bile 'yeşil sermaye' diye fişlendi

28 Şubat döneminde insanlara Türkiye'nin zindan edildiğini anlatan Numan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"18 yaşındaki kız çocuklarımızın başörtüsü dolayısıyla ne büyük mahrumiyetler yaşadığını hep beraber gördük. Bırakın onu köşe başındaki kebapçının bile yeşil sermaye diye fişlendiğini hatırlıyoruz. Türkiye toplumun her kesimlerine siyaseten sirayet etmiş olan çok ağır bir baskı döneminden geçti. Ama 28 Şubat'ın şöyle bir perdesini kaldırdığınız zaman meclis araştırma komisyonunda biraz perdeyi kaldırıp 28 Şubat'ın altındaki o kirli pasaklı işlere girdiğiniz zaman 28 Şubat döneminde Türkiye'de halkın 291 milyar lirasının çalındığını da görüyorsunuz. Gidin 12 Eylül'e, 12 Eylül'de sadece Türkiye'nin demokrasisinin önüne bir darbe vurulmuyor. Aynı döneminde birileri elini ovuşturarak küplerini dolduruyor, kasalarını dolduruyor. Dünyanın en zengin generalleri başlığının 12 Eylül'den sonra atıldığını hiç unutmayın. Gelin 2002'den sonraki döneme. Türkiye'nin 2002'den sonraki süreçte devlete borç vererek yüksek miktarda faizle borçlandırarak faizden para kazanan bir faiz lobisi var. Bunlar hep olağanüstü dönem isterler. Olağan üstü dönemlere bakın ondan sonra bunların küpleri dolmuştur. Milletin cebi boşalmasına rağmen."

- Balyozu milletin tepesine indirmek isteyenler

Kurtulmuş, son 10 yıllık dönem içerisinde 2002'de devletin borçlanma faizinin yüzde 63, 2013 Mayıs ayına gelindiğinde ise yüzde 5 civarında olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 10 yıl boyunca yüzde 63'ten, yüzde 60'tan borçlanmaya devam etseydi 642 milyar lira daha fazla cebinden para çıkmış olacağını dile getiren Kurtulmuş, "İşte bütün telaş budur, siz milletin gücünü, milletin parasını, milletin imkanlarını millete mi tahsis edeceksiniz yoksa bir takım seçkine mi harcayacaksınız. Dolayısıyla siz siyasetin alanındaki reformları yapmadan yani balyozu kaldırıp milletin tepesine niyet etmiş olanın elinden balyozu alıp kenara atmadan Türkiye ekonomisi güçlendiremezsiniz" şeklinde konuştu.

- Bölgeler arası kalkınmışlık farkını ortadan kaldırılması

Kurtulmuş, Türkiye'de Demokratikleşme Paketi'nin açıklanmaması halinde terörü bitirecek adımların da atılmasının mümkün olmayacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye 12 Eylül'le, 28 Şubat'la hesaplaşmanın defterini açmasaydı ekonomik olarak da ileri gidemezdi. Şimdi inanıyorum ki bu Demokratikleşme Paketi'nden sonra çözüm süreci nihai noktaya geldiğinde Türkiye'nin artık bırakın bir zamanlar yürüyemediğini askerin polisin bile gidemediği yerlerde şimdi fabrikalar kurulacak. Şimdi yerli ve yabancı iş adamları oralarda yatırımlar yapacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu ve Türkiye'nin genelini etkileyecek, buralarda da yatırımın önü açılacak ve inşallah Türkiye çok daha fazla ileri noktaya gidecek. Hedeflediğimiz hususlardan birisi de Türkiye'deki bölgeler arası kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmaktır. Türkiye böylesi büyük bir gelir dağılımı adaletsizliğini sürdüremez. Bunun yolu da illerin kendi ekonomik potansiyelini ileriye doğru götürmektir."

Kurtulmuş'un konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA