'İnsanın Niteliği ve Kültür-medeniyet Kavramı' Konferansı

İstanbul Arel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar, insanların diğer canlı türlerinden farklı olarak dış çevreyi somut durum içinde algılayarak zihnine taşıdığını söyledi.


Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezince SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "İnsanın Niteliği ve Kültür-Medeniyet Kavramı" konferansında konuşan Özakpınar, insanın zihnindeki semboller arasında ilişki kurarak yeni sonuçlara varabildiğini anlattı.

Özakpınar, tüm canlıların çevrelerinin bilincinde olduğunu belirterek, insanların sahip olduğu özelliklerle diğerlerinden ayrıldığını kaydetti.

"Çevresinin farkında olunmaması tıpta koma olarak adlandırılır" diyen Özakpınar, şunları ifade etti:

"İnsan, sadece çevresinin bilincinde değildir. Bilincinde olduğunun da bilincindedir. Bu, sembol kullanma yetisinin doğal sonucudur. Bilincinde olduğunun bilincinde insan sadece düşünmüyor, düşündüğünü de biliyor. Bazı yüksek kademedeki hayvan türlerinde de objektif kritere göre düşünme vardır. Bu düşünmenin bir koşulu vardır. En gelişmiş hayvan türü bile bu anlamda düşünmek için somut algı planının içinde bulunmalıdır. Hayvanlar ancak algılayabildikleri şeyler arasında ilişki kurup düşünerek çözüm üretebilir. Algı planı kaldırıldığında 'düşünce' diye bir şey kalmaz. İşte bu noktada insanın sembol kullanma kapasitesinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. İnsan kendi düşüncelerini düşünebilir.

Diğer canlı türlerinden farklı olarak insan, somut bir durumun içinde dış çevreyi algılıyor ve algıladıklarını zihnine taşıyor."

İnsanların kendilerini çevresinden farklı algılayabildiğine dikkati çeken Özakpınar, duyguları ve sorgulama yetisinin insanları biyolojik varlık olmanın ötesine taşıdığını dile getirdi.

Kaynak: AA